Print this page

Aplikácia Street View pomohla chytiť mafiána, ktorý sa roky skrýval Zdroj: Street View Google

Fotografia z mapovej aplikácie spoločnosti Google pomohla dopadnúť talianskeho mafiána, ktorý v roku 2002 utiekol z rímskeho väzenia a pred talianskou justíciou sa skrýval v Španielsku.

Informujú o tom dnes talianske a španielske médiá. 61-ročný Gioacchino Gammino bol zatknutý vlani v decembri vďaka fotografii z aplikácie Street View, ktorá ho zachytila ​​pred jeho obchodom s ovocím a zeleninou. "Ako ste ma našli? Desať rokov som nevolal ani svojej rodine," čudoval sa podľa médií Gammino pri zatýkaní talianskou a španielskou políciou v meste Galapagar neďaleko Madridu.

Na snímke z mapovej aplikácie mal síce taliansky mafián rozostrenú tvár, talianski vyšetrovatelia však podľa obchodu, pred ktorým stál, našli facebookový profil reštaurácie so sicílskymi špecialitami. Na nej bola aj fotografia jej šéfkuchára Manuela, v ktorom vyšetrovatelia zo sicílskeho Palerma spoznali Gammina s istotou podľa jazvy na tvári.

Gammino, odsúdený pred rokmi za vraždy na doživotný trest väzenia, sa na popredné stránky novín dostal v júni 2002, kedy sa mu podarilo utiecť z rímskej väznice Rebibbia. Pomohlo mu natáčanie filmu vo väznici a jeho spoluväzeň, ktorý vyvolal zmätok počas návštev príbuzných. Medzi ne sa potom Gammino vmiešal a zmizol.

Zadržaný taliansky mafián má prezývku Španiel, pretože do Španielska prvýkrát utiekol už v 90. rokoch. Vtedy bol zatknutý v Barcelone a v roku 1999 odovzdaný talianskej justícii.