Print this page

Čakajú nás drahšie Vianoce. Zhoršenie svojej finančnej situácie cíti každý druhý Slovák Ilustr. foto: 365bank

Vianoce patria medzi finančne najnáročnejšie obdobie v roku. Navyše, tento rok nás sviatky vyjdú drahšie aj vplyvom inflácie, ktorá podľa Štatistického úradu dosiahla v októbri takmer 15 %. Za vianočné nákupy potravín si priplatíme o štvrtinu viac a za oblečenie a obuv o 7 % viac ako v minulom roku. Situácia bude o to zložitejšia, že v budúcom roku domácnostiam porastú aj náklady na bývanie a energie. K financiám by sme mali preto (nielen) ku koncu roka pristupovať zodpovedne. Kvôli darčekom by sme sa nemali zbytočne zadlžovať a upratať si pred sviatkami by sme mali okrem domácnosti, aj vo financiách.

Rekordná inflácia a s ňou spojené vysoké ceny tovarov a služieb či rastúce náklady na bývanie sa už teraz podpisujú na peňaženkách mnohých Slovákov. Podľa prieskumu 365.bank viac ako polovica populácie Slovenska považuje svoju aktuálnu finančnú situáciu v porovnaní s vlaňajškom za horšiu. Záver roka preto môže byť vhodný čas na upratovanie, a to nielen v domácnosti, ale aj vo financiách.

365.bank odporúča spraviť si revíziu príjmov a výdavkov, a následne sa pozrieť, kde a na čom dokážeme ušetriť. „Tento krok môže pomôcť ozdraviť rodinné financie, ktoré by v ideálnom prípade mali byť rozložené v pomere 40:30:20:10. Približne 40 % mesačných príjmov by malo slúžiť na bežný chod domácnosti a spotrebu. Splátky úverov, pôžičiek či hypotéky by nemali presiahnuť tretinu mzdy. Na sporenie vrátane investovania by sme si mali vyčleniť približne pätinu. Zvyšnú desatinu by sme si mali odkladať ako rezervu, ktorú môžeme použiť na pokrytie neplánovaných výdavkov alebo pri výpadku príjmu,“ uvádza Linda Valko Gáliková, head of PR v 365.bank.

S cieľom zoptimalizovať náklady na bežnú spotrebu, ktoré by ideálne nemali presiahnuť spomínané dve pätiny mesačných príjmov, banka odporúča vyhnúť sa impulzívnym nákupom, nekupovať veci, ktoré nepotrebujeme, neplatiť zbytočne za služby, ktoré nevyužívame alebo ktoré nie sú až také podstatné. Ušetriť možno aj zbytočným neprekurovaním príbytkov, ale aj tým, že nebudeme plytvať jedlom, budeme viac nakupovať v zľavách či online, kde si môžeme porovnať ceny.

Okrem výdavkov na bežnú spotrebu je možné zrevidovať aj ďalšiu, nemalú položku v rodinnom rozpočte, a tou sú záväzky v bankách. Splátky spotrebných úverov, hypoték či napríklad prečerpanie na kreditnej karte by ideálne nemali presiahnuť dokopy tretinu mesačných príjmov. Podľa prieskumu 365.bank pritom využívajú financovanie prostredníctvom úverov až dve tretiny našincov. Časť populácie pritom priznáva, že má aj tri pôžičky súčasne. Podľa banky môže byť riešením rozumná konsolidácia, vďaka ktorej možno získať výhodnejšiu úrokovú sadzbu a tým aj nižšiu mesačnú splátku.

Slováci pritom majú z bánk viac peňazí požičaných, ako v nich uložených. K októbru tohto roka predstavovala zadlženosť obyvateľstva viac než 48 miliárd oproti celkovým vkladom v bankách, ktoré sa pohybovali na úrovni niečo vyše 42 miliárd eur. (Nielen) pred Vianocami platí podľa Valko Gálikovej pravidlo, že po úvere by sme mali siahnuť len v prípadoch tovarov dlhodobej spotreby, ktoré budeme využívať dlhšie než je doba jeho splácania.

Súčasťou zdravého rodinného rozpočtu je pritom aj sporenie a investovanie. Na rôzne vkladové, sporiace a investičné produkty by mala mesačne smerovať optimálne pätina príjmov a desatinu by sme si mali odkladať do rezervy.

„S týmto cieľom je ideálne financie diverzifikovať a kombinovať klasické sporiace neviazané produkty, resp. termínované vklady s investovaním. Sporenie nám môžu uľahčiť automatické typy sporení či mikroinvestovanie, ktoré nám zaokrúhlia platby kartou a rozdiel pošlú na sporiaci podúčet alebo zainvestujú do podielového fondu. Práve počas predvianočných nákupov si tak vieme z každej platby vždy aj niečo usporiť,“ uzatvára Valko Gáliková.