Print this page

Zábava na snehu pre celú rodinu. Vysoké Tatry majú za sebou BILLA ŽAMPA CUP 2024 Foto: Billa

Záver zimnej sezóny vo Vysokých Tatrách patril aj tento rok detským lyžiarskym pretekom, za ktorými stoja zjazdoví lyžiari Adam, Andreas a Teo Žampovci. BILLA ŽAMPA CUP priniesol cez víkend na Štrbské Pleso napínavú športovú atmosféru, aktívny oddych na snehu a dobrú náladu. Deviaty ročník obľúbeného športového podujatia ukončil sériu detských lyžiarskych pretekov, ktoré sa túto sezónu po prvýkrát konali aj v Česku a Poľsku.

Hlavným bodom detských pretekov BILLA ŽAMPA CUP 2024 bol počas víkendu 23. a 24. marca tradične paralelný slalom, v ktorom si 531 dievčat a chlapcov zmeralo sily jeden proti jednému. Do pretekov sa mohli prihlásiť všetky deti od 8 do 16 rokov, bez ohľadu na to, či sa lyžovaniu venujú na profesionálnej úrovni v rámci klubov alebo pre ne ide len o voľnočasové hobby. Za obľúbenou akciou stoja zjazdoví lyžiari Adam, Andreas a Teo Žampovci spolu s generálnym partnerom podujatia, spoločnosťou BILLA. Keďže o BILLA ŽAMPA CUP už dlhšie prejavovali záujem aj účastníci z Poľska a Česka, podujatie sa v tejto zimnej sezóne rozšírilo o januárové preteky v českej Peci pod Sněžkou a o februárovú zastávku v poľskom stredisku Białka Tatrzańska.

Autogramiáda Adama Andreasa a Tea Žampovcov   FOTO: BILLA

Lyžovanie má v krvi aj BILLA

Generálny partner pretekov, sieť supermarketov BILLA, vidí v tomto podujatí veľký zmysel. Sama dlhodobo presadzuje zdravý životný štýl a svojich zákazníkov inšpiruje k pohybu a pravidelnému športovaniu. Rovnako si BILLA uvedomuje, že je zásadné viesť k aktívnemu životu už deti.

„Pre BILLA sú oblasti športu či zdravého životného štýlu dôležité od začiatku jej pôsobenia na Slovensku. BILLA ŽAMPA CUP je jedno z našich ťažiskových partnerstiev a veľmi sa tešíme, že každoročne pritiahne na Štrbské Pleso viac a viac detí, mládeže, ale aj ich rodičov – tento rok sa na podujatí počas dvoch dní zúčastnilo viac ako 5 000 návštevníkov. Je skvelé, že podujatie je otvorené pre všetkých – teda aj pre tých, ktorí by si lyžovanie chceli vyskúšať, ale z rôznych dôvodov doteraz nemohli. Práve pre nich boli počas celého podujatia k dispozícii inštruktori a výstroj zdarma. Máme za sebou dva super dni plné dobrej nálady a skvelých lyžiarskych výkonov. Ďakujeme bratom Žampovcom, ich tímu a, samozrejme, všetkým návštevníkom, ktorí prišli na Štrbské Pleso. Už teraz sa tešíme, čo o rok prinesie jubilejný 10. ročník BILLA ŽAMPA CUP-u,“ povedal Marek Doležal, generálny riaditeľ BILLA Slovensko.

Paralelný slalom na BILLA ŽAMPA CUP-e   FOTO: BILLA
Program pre malých i veľkých

Okrem paralelného slalomu čakala cez víkend mladých športovcov na Štrbskom Plese aj zábavná jazda zručnosti – Skills Run, v ktorej zdolávali viaceré prekážky. Pasovali sa tak s lyžiarskymi bránkami, terénnymi vlnami alebo si precvičili jazdu hore kopcom. Novinkou 9. ročníka BILLA ŽAMPA CUP-u bolo aj otvorenie novej kategórie „Hobby race“, ktorej sa mohli zúčastniť práve deti neregistrované v lyžiarskych kluboch. Na svoje si prišli aj milovníci snowboardingu. V spolupráci s Akadémiou Klaudie Medlovej, slovenskej reprezentantky v snowboardingu, boli pre nich na svahu pripravené zábavné aktivity či možnosť získať viac informácií o freestyle snowboardingu. Na podujatí boli prítomní aj paralympionici, ktorí odovzdali svoje skúsenosti a praktické informácie rodinám, kde vyrastajú deti so zdravotným znevýhodnením.

Stupne víťazov na 9. ročníku BILLA ŽAMPA CUP-u    FOTO: BILLA

Podujatie zároveň ponúklo možnosť bezplatne si vyskúšať lyžovanie aj pre deti zo sociálne znevýhodnených rodín, ktoré doposiaľ nemali takúto príležitosť. Návštevníci BILLA ŽAMPA CUP-u si tiež užili Olympijský deň aktivít, v rámci ktorého si vyskúšali olympijské zimné športy, ako aj nové modely lyží. V špeciálnej aréne si malí aj veľkí zahrali snežný volejbal a futbal. Súčasťou sprievodného programu tiež boli beh na lyžiach, sánkovanie či biatlonová laserová strelnica. Nechýbala ani autogramiáda top slovenských športovcov či atraktívna tombola.

„Z toho, že deti stále majú záujem o zimné športy a že každoročne na naše preteky poctivo trénujú, sa veľmi tešíme. Kým skúsení či odvážni detskí športovci na svahu pretekali, začiatočníci sa do lyžovania mohli pustiť za asistencie profesionálnych inštruktorov. V testovacej zóne si mohli vyskúšať nové modely lyží a na svoje si prišli aj lyžiarske kluby, ktoré už niekoľko rokov motivujeme a podporujeme, napríklad hodnotnými cenami v podobe tréningových pomôcok,“ povedal Andreas Žampa. Vďaka podpore spoločnosti BILLA je účasť na pretekoch bezplatná, a teda dostupná pre všetky deti.