Print this page

V RTVS nečakane končia ďalšie dve dlhoročné redaktorky Archív omediach.com

Po Jaroslavovi Barborákovi RTVS náhle ukončila spoluprácu s ďalšími dvomi redaktorkami.


Koncom minulého týždňa vedenie spravodajstva RTVS začalo s individuálnymi pohovormi s ľuďmi zo spravodajstva. V rámci nich sa o svojom konci v RTVS dozvedel dlhoročný redaktor a moderátor RTVS Jaroslav Barborák.

Viac: V RTVS sú opäť čistky, dotkli sa skúseného redaktora a moderátora

Tento týždeň rozhovory pokračovali a na nich sa o ukončení spolupráce dozvedeli moderátorky krátkych správ Lucia Pachniková a Adela Vavrušová. Vedenie im nepredĺžilo zmluvy.

„Ako sme už predtým avizovali, plánovaná séria manažérskych opatrení súvisí s letnou vysielacou štruktúrou, keď sa niektoré relácie nebudú vysielať, ako aj so zmenami v jesennej vysielacej štruktúre a rovnako s tým, že po návrate zamestnancov z rodičovskej dovolenky muselo prísť k zmene organizácie práce,“ komentovala zmeny pre Omediach.com hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková. Na otázku, kto ďalší bude obeťou zmien, neodpovedala. „Všetky ďalšie plánované zmeny budeme najskôr komunikovať interne,“ napísala.


Takýto spôsob ukončenia spolupráce kritizuje predseda Spravodajských odborov RTVS a redaktor RTVS Michal Katuška.

„Ukončenie spolupráce s redaktormi v RTVS bez udania dôvodu sa v prípade externého zmluvného
vzťahu síce dá právne zdôvodniť, ale nevytvára atmosféru dôvery a vo verejnosti môže vzbudzovať obavy o smerovanie verejnoprávneho rozhlasu a televízie,“ reagovala vo vyhlásení slovenská sekcia Asociácie európskych novinárov. „Oznámenie o nepredĺžení zmluvy o spolupráci len pár dní pred skončením jej platnosti navyše vyvoláva neistotu aj u ďalších novinárov zamestnaných v RTVS alebo s RTVS spolupracujúcich, čo neprospieva slobodnému a nezávislému duchu ich práce,“ dodala Asociácia.