Print this page

Greta Thunberg sa stane šéfkou vydania relácie BBC Foto: Twitter @GretaThunberg

Klimatická aktivistka Greta Thunberg si v decembri na jeden deň vyskúša, aké to je byť šéfeditorka rannej relácie Today na britskej rozhlasovej stanici BBC Radio 4. V sobotu o tom informovala BBC.

 

Šestnásťročná Thunberg bude jednou z pätice osobností, ktoré sa tejto úlohy podľa už zaužívanej tradície ujímajú medzi 26. decembrom a Silvestrom. Pre deň, kedy bude o podobe ranného vysielania rozhodovať ona, už zadala prípravu reportáží z Antarktídy a Zambie a rozhovor s guvernérom britskej centrálnej banky Markom Carneye.

BBC o Thunberg napísala, že jej meno je synonymom boja za záchranu planéty. Pripomína, že mladá Švédka bola tento rok nominovaná na Nobelovu cenu za mier za to, že stála pri zrode celosvetového hnutia, ktorého stúpenci sa snažia vyvíjať tlak na vrcholových politikov, aby podnikli zásadné kroky v boji proti zmenám klímy.

Rozhlasová stanica si ako ďalšiu hosťujúcu šéfeditorku vybrala predsedníčku britského najvyššieho súdu Brendu Haleovú. Tá sa dostala do centra pozornosti, keď v septembri premiérom Borisom Johnsonom presadzované prerušenia zasadnutia britského parlamentu krátko pred brexitom označila za nezákonné. Program Today pod jej vedením zavedie poslucháčov práve na najvyšší súd.

V minulosti bola medzi hosťujúcimi šéfeditormi relácie Today napríklad americká herečka a humanitárna aktivistka Angelina Jolie, teraz už bývalý predseda dolnej snemovne britského parlamentu John Bercow alebo princ Harry.