Print this page

Trump prekvapivo zaútočil už aj na Hlas Ameriky Ilustr. foto: FB Donald Trump

Americký prezident Donald Trump vo svojej vojne proti médiám útočil už na mnohé televízie či denníky, jeho posledný terč je ale veľmi prekvapivý, napísala agentúra AP.

Trump sa totiž pustil do rozhlasovej stanice Hlas Ameriky (Voice of America, VOA), jednej z najvýznamnejších staníc v USA, ktorá šíri svoj program do celého sveta a začala vysielať po vstupe USA do 2. svetovej vojny.

Trump a jeho stúpenci stanicu obvinili z "hanebného" spravodajstva a teraz sa snažia presadiť, aby na čele vládnej agentúry, ktorá na VOA dohliada, stál ich človek. Boj, ktorý bude mať významný vplyv na budúcnosť stanice, sa bude odohrávať v Kongrese.

Napriek výhradám demokratov plánuje senátny výbor pre zahraničné vzťahy vo štvrtok hlasovať o šéfovi vládnej agentúry, ktorá spravuje ako VOA, tak napríklad aj Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda či Rádio Martí, ktoré vysiela na Kube. Očakáva sa, že republikánmi kontrolovaný výbor podporí do funkcie práve Trumpovho kandidáta. Tým je konzervatívny filmár Michael Pack. A ako poznamenala agentúra AP, demokrati sa obávajú, že s jeho šéfovaním sa vládna agentúra zmení na nástroj Trumpovej propagandy, ktorý stojí daňových poplatníkov vyše 200 miliónov dolárov ročne.

Označenie médií ako "nepriateľov ľudu" sa stalo častou súčasťou Trumpovho slovníka. Prezident na "falošné médiá" opakovane útočí a obviňuje ich, že podrývajú jeho autoritu, stránia opozícii a spochybňujú jeho volebné víťazstvo.