Print this page

Na čele Rádia Slobodná Európa končí šéf napojený na Trumpa

Dočasná šéfka americkej Agentúry pre globálne médiá (USAGM) Kelu Chaová, ktorú do funkcie vymenoval pred niekoľkými dňami nový americký prezident Joe Biden, v piatok odvolala šéfov Rádia Slobodná Európa / Rádia Sloboda (RFE/RL) a ďalších dvoch staníc, ktorí mali blízko k exprezidentovi Donaldovi Trumpovi. Informujú o tom americké médiá. Už o deň skôr pritom skončili tiež Trumpovi naklonení šéfovia Hlasu Ameriky a kancelárie pre vysielanie na Kubu.

USAGM prevádzkuje viacero rozhlasových staníc, ktorých poslaním je vysielať nezávislé spravodajstvo do krajín mimo USA. Agentúra prevádzkuje okrem RFE / RL a Hlasu Ameriky (VOA) tiež Rádio slobodná Ázia a vysielanie na Blízky východ (Middle East Broadcasting Network).

Všetkých nedávno odvolaných dosadil do funkcií Trumpom menovaný exšéf USAGM Michael Pack, ktorý odstúpil na Bidenov nátlak len pár hodín po tom, čo sa demokratický prezident v stredu ujal moci. Packovo osemmesačné vedenie USAGM sprevádzali početné kontroverzie, mnohí ho kritizovali za to, že vykonáva ideologicky motivované personálne zmeny vo vedení staníc s cieľom premeniť ich v propagandistický nástroj Trumpovej administratívy. Pack zase tvrdil, že chce z ich spravodajstva vymiesť údajné protitrumpovské zameranie.

Chaová v piatok odvolala šéfov RFA / RL Teda Lipiena, Rádia slobodná Ázia Stephena Yatesa a riaditeľku vysielania na Blízky východ Victoriu Coatesovú. Všetkých troch do funkcií dosadil Pack len v decembri.

Vo štvrtok pritom skončil takisto riaditeľ Hlasu Ameriky Robert Reilly, jeho zástupkyňa Elizabeth Robbinsová a šéf kancelárie pre vysielanie na Kubu Jeffrey Shapiro.

Podľa médií zatiaľ nie je jasné, či sa odvolaní šéfovia pokúsia rozhodnutie Chaovej súdne napadnúť. Od začiatku tohto roka vstúpia do platnosti nové pravidlá, ktoré riaditeľom jednotlivých staníc prevádzkovaných USAGM garantujú ochranu pred svojvoľným prepustením.

Všetci novo odvolaní šéfovia boli podľa AP známe konzervatívne postavy, ktoré Pack do funkcie vybral v rámci snahy o cielenú premenu týchto verejne financovaných médií, ktoré Trump a jeho spojenci obviňovali z predpojatosti voči republikánom.

Odvolaný šéf VOA Reilly pritom čelil v poslednom týždni tiež kritike kvôli tomu, že nariadil preradiť na inú pozíciu reportérku stanice v Bielom dome, ktorá sa pokúšala položiť nepríjemné otázky bývalému šéfovi americkej diplomacie Mikovi Pompeovi.

Pack je bývalým spolupracovníkom Trumpovho niekdajšieho politického stratéga Steva Bannona a tvorcom konzervatívne zameraných dokumentárnych filmov. Očakávalo sa, že proti nemu Biden po nástupe k moci zasiahne.