Print this page

Ruský súd uložil "zahraničnému agentovi" Rádiu Sloboda pokutu Ilustr. foto government.ru

Moskovský súd uložil ruskému zastúpeniu mediálnej korporácie Rádio Slobodná Európa / Rádio Sloboda (RSE / RS) a jeho generálnemu riaditeľovi pokutu v celkovej výške 1,1 milióna rubľov (asi 10.000 eur) za to, že na dvoch weboch patriacich pod mediálnu spoločnosť chýbalo zodpovedajúce označenie médií, že ruské úrady médium zaradili medzi takzvaných zahraničných agentov.

 Podľa agentúry TASS o tom informovala tlačová služba ruského cenzúrneho úradu Roskomnadzor. Informáciu potvrdil aj spravodajský portál spoločnosti Nastojaščeje vremja.

Od roku 2012 zákon ruským úradom umožňuje, aby označovali mimovládne organizácie, ktoré sú financované zo zahraničia a ktoré sa zaoberajú politickou činnosťou, ako "zahraniční agenti". Novely rozšírili uplatňovanie zákona aj na médiá či jednotlivcov. Niektorí ochrancovia ľudských práv sa obávajú, že zákon má slúžiť na zastrašovanie a umlčanie všetkých kritikov.

Zodpovedajúce označenie má čitateľa upozorniť, že materiály šírené médiami, ktorá patria medzi zahraničných agentov, "sledujú záujmy iných štátov", podčiarkol podľa agentúry TASS cenzorský úrad.

V registri zahraničných agentov je od roku 2017 nielen priamo Rádio Sloboda / Slobodná Európa, ale aj mnoho jeho mediálnych projektov. Zodpovedajúce označenie chýbalo konkrétne na internetových stránkach projektov Krym.Realii a Faktograf, napísala agentúra TASS.

Rádio Slobodná Európa / Rádio Sloboda je mediálna korporácia, ktorá je financovaná prostredníctvom grantov odsúhlasených americkým Kongresom. Poskytuje informácie v 25 jazykoch v 23 krajinách východnej a juhovýchodnej Európy, Kaukazu, strednej Ázie a Blízkeho východu. Ruská služba Rádia Sloboda začala fungovať v roku 1953. Americkým predstaviteľom zákon zakazuje do redakčnej politiky zasahovať, pripomenul server Nastojaščeje vremja.

Rádio Sloboda vo vyhlásení uviedlo, že nevylučuje možnosť, že rozhodnutie súdu spochybní. Súd podľa neho nevzal do úvahy námietky právnych zástupcov spoločnosti.