Print this page

Rusko zmrazilo účty americkej stanici Rádio Slobodná Európa / Rádio Sloboda Foto: RFE

Moskva zmrazila ruské účty americkej rozhlasovej stanice Rádio Slobodná Európa / Rádio Sloboda (RFE/RL). Oznámila to stanica, ktorú už skôr ruské úrady označili za "zahraničného agenta" a udelili jej niekoľko pokút za to, že vo svojom spravodajstvo túto informáciu neuvádza. V moskovských kanceláriách RFE/RL dnes zasahovali exekútori, čo podľa stanice znamená, že sa Rusko nezaplatené pokuty rozhodlo vymáhať.

Ruské úrady tento rok stanici vymerali pokuty v celkovej výške zhruba jedného milióna dolárov. RFE/RL ich odmietla zaplatiť a obrátila sa na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu.

"Pracovníci ruského exekútorského úradu začali konanie proti ruskej pobočke RFE/RL kvôli nezaplateným pokutám udeleným za porušenie kontroverzného zákona o zahraničných agentoch," uviedla stanica na svojich internetových stránkach. Exekútori v kanceláriách strávili približne dve hodiny spisovaním majetku a vybavenia, prácu novinárov nenarušili.

Ruský zákon o "zahraničných agentoch", ktorý sa vzťahuje na mimovládne politické organizácie a médiá prijímajúce finančné príspevky zo zahraničia, je široko kritizovaný ako pokus zdiskreditovať kritické spravodajstvo. Ruský cenzorsky úrad Roskomnadzor vlani nariadil médiám, ktorých sa zákon týka, aby k správam vo vysielaní, príspevkom na sociálnych sieťach a audiovizuálnym materiálom pridávali dlhé vyhlásenie, že obsah vytvorilo médium "plniace funkciu zahraničného agenta".

RFE/RL sa nariadeniu odmietlo podriadiť a za porušovanie zákona kvôli tomu dostalo niekoľko pokút. Podľa rádia sú finančné pokuty súčasťou kampane, ktorá má stanicu prinútiť k odchodu z Ruska.