Print this page

Začalo vysielanie Rádia Ukrajina, vysiela v ukrajinčine pre utečencov

Dnes ráno začalo v ČR vysielanie Rádio Ukrajina, ktoré vysiela v ukrajinčine, a je možné ho prostredníctvom internetu počúvať aj na Slovensku.

Za rádiom stojí mediálna skupina Media Bohemia, do ktorej patrí okrem iného aj Rádio Blaník či Hitrádia. Záujemcovia si ho môžu vypočuť na webe radioukrajina.cz alebo v aplikácii na počúvanie rádií v mobilných telefónoch.

On-air manažérkou je Natalija Čuriková, ktorá pôsobila ako novinárka v ukrajinskej redakcii rádia Slobodná Európa. Rádio vytvára vlastný autorský obsah. Poslucháči môžu vo vysielaní počuť aktuálne správy z Ukrajiny a praktické informácie dôležité pre život v Česku. Vo vysielaní zaznie ukrajinská hudba aj rozprávky, pretože veľkú časť vojnových utečencov v ČT tvoria deti. Nebudú chýbať poradne s expertmi z rôznych odborov a duchovné príhovory.

Rádio podľa zástupcov Media Bohemia vzniklo počas troch týždňov. "V tejto chvíli náš tím tvorí desať ukrajinských moderátorov, z ktorých niektorí ešte pred troma týždňami žili na Ukrajine," uviedla Čuriková. Redakcia sa bude starať aj o web a sociálne siete rádia.

Spravodajstvo v ukrajinčine ponúkajú teraz aj iné médiá. Na Slovensku pripravuje špeciálne správy pre ĺudí z Ukrajiny TA3 aj RTVS. Česká televízia tlmočí hlavnú spravodajskú reláciu do ukrajinčiny. Živé vysielanie v ukrajinčine začal na začiatku marca aj Český rozhlas.