Print this page

Súd v Moskve udelil Rádiu Slobodná Európa pokutu 20 miliónov rubľov za správy o Ukrajine Ilustr. foto: Facebook Roskomnadzor

Moskovský súd vymeral pokutu vo výške 20 miliónov rubľov (170 tisíc eur) za to, čo označil za falošný obsah týkajúci sa ruskej operácie na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Interfax.

Ruský cenzúrny úrad Roskomnadzor zablokoval webové stránky RFE/RL, rovnako ako ďalších zahraničných médií, už začiatkom marca. Prezident Vladimír Putin v marci podpísal zákon, na základe ktorého hrozí až 15 rokov väzenia za "úmyselné šírenie falošných správ" o armáde. To prinútilo niektoré západné médiá, aby z Ruska odvolali svojich novinárov.

Aktuálne Rusko varovalo americké spravodajské organizácie, že im odoberie akreditácie, pokiaľ sa nezmení zaobchádzanie s ruskými novinármi v Spojených štátoch, uviedla agentúra Reuters.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára Spojené štáty a niekoľko ďalších západných krajín znemožnili pôsobenie ruských štátnych médií na svojom území odobratím vysielacích licencií a sankciami. Tieto kroky podľa Moskvy dokazujú neúctu k slobode médií.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová minulý týždeň oznámila, že si predvoláva šéfov amerických médií, aby ich informovala o "najprísnejších opatreniach" v reakcii na "nepriateľstvo", s ktorým sa podľa nej stretávajú ruskí novinári v Spojených štátoch.

Zacharovová uviedla, že pokiaľ ruskí novinári nebudú môcť v Spojených štátoch voľne pracovať, hrozia ich reportérom v Rusku podobné problémy s vízami, akreditáciami a bankovými účtami.

Americké ministerstvo zahraničia dnes uviedlo, že Spojené štáty naďalej vydávajú víza kvalifikovaným ruským novinárom a nezrušili akreditácie pre zahraničnú tlač žiadnym ruským novinárom pracujúcim v USA. Washington zároveň Kremeľ obvinil z rozsiahleho útoku na slobodu médií.

"Stačí povedať, že Rusi pokračujú vo falošnom prímerí. Ruská vláda zásadne a zámerne ignoruje, čo to znamená mať slobodnú tlač, čo dokazuje tým, že blokuje alebo zakazuje skoro všetky ruské nezávislé médiá, ktoré sa o dianí vo svojej krajine snažia informovať," poznamenal hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price.