Print this page

Lasica, Viršík, Lovaš – nové posily RTVS Foto: ČT

RTVS ohlásila viaceré programové zmeny na Rádiu Slovensko a Rádiu Regina.

 

 

V piatok po 17:10 bola do vysielania zaradená rubrika Naša hudba o slovenskej populárnej hudbe, ktorú pripravuje a moderuje Julo Viršík. „Aj týmto spôsobom si plníme záväzok podporovať domácich autorov a interpretov. Podiel domácej hudobnej produkcie už v súčasnosti máme v dennom vysielaní nastavený na 30 percent," povedal šéfdramaturg Rádia Slovensko Ľuboš Černák.

Viac: Novým moderátorom RTVS je Julo Viršík

Medzi ďalšie novinky vo vysielaní patria Humory cez čiaru (nedeľa 11:05), ktorý pripravuje Jakub Nvota, či Dvojbodky s Milanom Lasicom a Pavlom Danišovičom.

Každý štvrtok sa Karol Lovaš prihovára v rannej relácii Zamyslenie (5:20) na Rádiu Slovensko.

Od januára Rádio Slovensko rozšírilo prúdové vysielanie v sobotu od 18:30 do 21:00.

Zároveň v sobotu po 21:00 vysiela v párny týždeň Literárnu revue a v nepárny týždeň dokument.

Od nedele (od 7:30) je nový formát Bola raz jedna povesť, ktorý dramatizovanou formou, ale aj formou rozhovorov s odborníkmi, približuje hlavne detskému poslucháčovi tradičné slovenské povesti.

Čiastočná zmena sa dotkla aj nočnej talkšou Nočná pyramída. Jej pondelkové vysielanie venované zdravotníckym témam sa v novej podobe a pod novým názvom Pohotovosť presunulo na Rádio Regina. „Nočné pyramídy však po celý týždeň naďalej ostávajú dôležitou súčasťou programu Rádia Slovensko, vysielame ich každý večer počas celého týždňa po 22:20," povedal šéfdramaturg Rádia Slovensko.

RÁDIO REGINA
Zmeny sa dotkli aj Rádia Regina, ktoré chce posilniť regionálny charakter vysielania a vytvoriť viac priestoru pre kontakt s poslucháčom. Podľa šéfdramaturga Marcela Hanáčka rádio zmenilo koncepciu večerného vysielania. V pracovných dňoch po 21:00 bol vytvorený priestor pre hudobné relácie - folk a country, blues, swing či orchestrálna hudba, pričom všetky bloky sú moderované a uvádzané hudobnými redaktormi.

Po hudobných formátoch dostanú priestor bloky slova a kontaktné relácie - Pohotovosť (kontaktná relácia - rozhovory s lekármi o konkrétnych diagnózach), Večerné reflexie (kontaktná relácia - rozhovory so zaujímavými ľuďmi,), Rozhlasová hra, Zrkadlenie (kultúrny magazín s hosťom – presun z Rádia Slovensko) a Straty a nálezy (rozhovor moderátora s poslucháčmi na danú tému).

Po novom každé štúdio autonómne vysiela Raňajky s Rádiom. V nedeľu pribudla relácia Ako sme žili (reportáže z regionálnych múzeí, 10:00 – 10:30), Pozvete nás ďalej? (tradičná relácia o rodine v 21. storočí, 15:00 – 15:30, vysiela ju len bratislavské a košické štúdio), Studnička (relácia o mladom folklóre, 15:00, vysiela len BB), Cesty domov (nový formát na Rádiu Regina, moderuje Katarína Brychtová. Moderátorka sa v štúdiu rozpráva so známymi osobnosťami, ktoré žijú v Bratislave, ale pochádzajú z iného kúta Slovenska; 16:00 – 17:00).

Odporúčame aj: Mika bol vo Vatikáne. Za pápežovým hovorcom

Vznikajú aj dva krátke formáty Ekuména vo svete (sobota, 5:00/repríza 18:15) a Rádio Vatikán (nedeľa 5:00).