Print this page

Moderátor v slovenskom rádiu volal po celosvetovej rezervácii pre Rómov Foto: Anténa Rock

Rádio dostalo pokutu.

 

 

Pokutu 1000 eur si vyslúžila na poslednom zasadnutí Rady pre vysielanie a retransmisiu Rádio Anténa Rock.

V relácii s názvom Ranný rock s Tomaggiom moderátor ohlásil krátke spravodajstvo takto: „Minútka po siedmej....O chvíľku vám Ľubka povie, že Francúzi chcú postaviť múr kvôli Rómom na hranici. A my si taký nemôžeme postaviť?"... V ďalšom vstupe moderátor pritvrdil: „Či by nebolo lepšie takú rezerváciu s veľkým múrom urobiť tak celosvetovú na jednom mieste?"

Moderátor tak podľa kancelárie rady v reakcii na správu o stavaní múru na hraniciach Francúzska nepriamo vyzýval na segregáciu rómskeho etnika v Slovenskej republike ako aj celosvetovo, čím skrytou formou podnecoval nenávisť na základe príslušnosti k etnickej skupine.

Viac o pozadí rádia: Blog Miroslavy Kernovej: Ako to je s J&T, televíziami a rádiami?

Rádio porušilo ustanovenie zákona, podľa ktorého nesmie otvorenou alebo skrytou formou podnecovať nenávisť, znevažovať alebo hanobiť na základe príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine.

„Nútená segregácia obyvateľstva postavením múru, či vytvorením centrálnej rezervácie (geta), t.j. trvalé obmedzovanie práv a slobôd takto postihnutej časti obyvateľstva, je bezpochyby prejavom nenávisti namierenej voči skupine ľudí v tomto prípade rómskemu etniku ako takému," píše kancelária rady.

„Šírenie nenávistných prejavov namierených voči etnickým, či národnostným menšinám nepochybne prispieva k protirómskym náladám a k eskalácií etnického a národnostného napätia. Skutočný význam protizákonného postupu vysielateľa a reálny dopad na spoločenské dianie nie je možné považovať za marginálny," dodáva kancelária.

Odporúčame aj: RTVS reportážou o Vlaste, ktorá žila zo vzduchu, porušila zákon

Vysielateľ rádia - skupina GES Slovakia- reagovala tým, že relácia, ako aj celá programová štruktúra je zameraná na poslucháčov mladšej generácie. Relácia poskytuje poslucháčom nielen hudbu ale aj „správy podávané s nadhľadom."

Podľa vysielateľa z toho vyplýva, „že sa nejedná o informácie podávané s úplnou vážnosťou ale naopak, odvysielaný obsah vysielacieho bloku je poslucháčom podávaný s istou dávkou vtipu a nadhľadu tak, aby poslucháča upútal a pozitívne naladil."