Print this page

Banášová si nemyslí, že v RTVS propagovala homeopatiu Foto: RTVS

V čase, keď združenie s názvom Slovenská komora homeopatov spustilo v júni rozsiahlu promokampaň na pozitívne účinky homeopatie, Adela Banášová pozvala do svojej hodinovej talkshow Spojky predsedu komory Vladimíra Petrociho.

 


Rozhovor jednostranne propagoval úžasné účinky homeopatie a kritizoval „skeptikov," čiže odborníkov, ktorí týmto účinkom neveria. Moderátorka netajila obdiv k homeopatii. S hosťom meditovali aj o osvietení, božskej iskre, či zázrakoch, na ktoré veda nestačí.
Banášová odmieta, že by šlo o propagáciu homeopatie, považuje to za zaujímavú odbornú tému.

„Do svojej relácie Spojky si pozývam ľudí, ktorí sú spojivom medzi dvoma odlišnými svetmi. Raz som si tam pozvala lekára, ktorý sa popri klasickej medicíne venuje homeopatii. A takých je naozaj veľa. Bežne sa pacientom stáva, že im lekár predpíše homeopatiká a nechápu, prečo sa do toho teraz niekto naváža," reaguje v rozhovore pre Nový Čas Banášová.

 Odporúčame aj: Je náhoda, že Banášová propagovala v RTVS homeopatiu?

„A keby som to otočila, tak je zaujímavé, že toľko ľudí berie chemoterapiu a poumiera a nikto nehovorí, že je to riskantné a škodlivé. Považujem západnú medicínu za veľmi dôležitú, ale asi nič nie je čierno-biele," dodala.

Odporúčame aj: RTVS zverejnila Adelu aj s fľašou, ktorá prenáša myšlienky

„Vidiel som zázračné efekty homeopatie. Keď sa dá správne, tak homeopatický liek dokáže veľmi rýchlo vyliečiť angínu, zápal pľúc, dokonca chronické ochorenia ako astma, epilepsiu," hovoril v relácii šéf homeopatov.
V relácii nebol nikto, kto by jeho slová mohol spochybniť, zo strany moderátorky nepadla zmienka o rizikách, hrozbách pre ťažko chorých, ale ani o cene za prípravky či služby, ktoré nemajú ďaleko od cenníka produktov šmejdov.

RTVS na kritiku reagovala tým, že formát Spojky nie je typickým diskusným formátom, ale skôr lifestylovou diskusnou šou.