Print this page

Vlnu pohoršenia vyvolala reklama YSL s dievčatami na kolieskových korčuliach Foto: Facebook @ysl

Podľa niektorých kritikov známa módna značka "navádzania na znásilnenie" či "propaguje anorexiu".

 

 

Pohoršené reakcie vyvolala vo Francúzsku reklamná kampaň módnej značky Yves Saint Laurent (YSL), ktorá ukazuje chudé modelky v provokujúcich pózach.

Krátko pred Medzinárodným dňom žien, ktorý bude v stredu, sa na sociálnych sieťach objavili mnohé výzvy k zákazu kampane. Autori výziev upozorňujú, že ide o ponižovanie žien, zobrazenie žien len ako sexuálny objekt.

Na jednej snímke reklamnej kampane má ležiaca žena so sieťovanými pančuchami provokatívne roztiahnuté nohy. Na inom má veľmi vychudnutá mladá žena vysoké podpätky, stojí na kolieskových korčuliach a skláňa sa ku stoličke spôsobom, ktorý kritici označujú za veľmi explicitný, nemravný. Podľa niektorých je to "reklama na anorexiu", či dokonca "navádzania na znásilnenie".

"Tieto plagáty sú bezpochyby prehreškom. Ponižovanie žien, predstavovanie žien ako osôb, ktoré sa ponúkajú, to je to, čo séria záberov predkladá mladému publiku, ktoré je krehké. Nie som si istý, že všetky tieto ženy mali chuť vyslať podobný signál, "povedal AFP riaditeľ francúzskeho úradu pre reguláciu reklamy Stéphane Martin. Oznámil, že do konca týždňa etická porota úradu rozhodne o prijateľnosti kampane.