Print this page

Černoška z reklamy na Dove odmieta, že by bol klip rasistický Reprofoto Dove

    

Černošská modelka z reklamy na tekuté mydlo Dove, ktorá pobúrila verejnosť, vystúpila na obranu krátkeho spotu. Značka Dove sa v pondelok za reklamu ospravedlnila.

V asi sekundovom spote si čierna modelka dala dole tričko a objavila sa namiesto nej ryšavá beloška v tričku. Tá si tričko takisto vyzliekla a ukázala sa žena ázijského výzoru. Reklama, vysielaná na facebooku v USA, vyvolala vlnu kritiku užívateľov sociálnych sietí. Podľa mnohých pôsobila tak, že černoška sa po použití mydla zmení v belošku.

Na sociálnych sieťach sa objavili výzvy na bojkot značky, ktorú vlastní holandský gigant Unilever.

Podrobnosti: Dove pobúrila reklamou, kde sa černoška po použití mydla mení na belošku


Podľa černošskej modelky Loly Ogunyemiovej reklama nebola rasistická, ale naopak oslavovala etnickú rôznorodosť. "Nemyslím si, že bola rasistická," povedala dnes o reklame Ogunyemiová pre BBC. Podľa nej sa internetom začala bleskovo šíriť len časť klipu, ktorá ukazovala iba ju a jej belošskú kolegyňu. Výsledný dojem tak bol po vynechaní ázijské modelky podľa nej skreslený.

Značka Dove sa podľa Ogunyemiovej nemusela ospravedlňovať, stačilo, aby lepšie vysvetlila koncept celého reklamného šotu.
Pripustila ale, že si mohla spoločnosť od začiatku uvedomiť, aké riziko jej nápad skrýva, a to aj vzhľadom k tomu, že už v minulosti niekoľkokrát čelila obvineniam z rasizmu vo svojich reklamách.