Print this page

Poľská vláda vyzýva ľudí, aby sa množili ako králiky

 Poľské ministerstvo zdravotníctva nedávno zverejnilo nezvyčajný reklamný spot, v ktorom nabáda Poliakov, aby sa množili ako králiky.

 "My králiky vieme, ako sa postarať o potomstvo. Chceš poznať naše tajomstvo? Po prvé... cvičíme, po druhé zdravo sa stravujeme, po tretie, nestresujeme sa, keď nemusíme," radí králik vo videu.

Video zobrazuje početnú králičiu rodinu a podľa agentúry AP má upozorniť na nízku plodnosť v krajine, kde sa na jednu ženu narodí v priemere 1,32 dieťaťa, čo predstavuje druhú najnižšiu pôrodnosť v EU po Portugalsku.

"Tajomstvo vysokej pôrodnosti králikov je v častom cvičení, v zdravej strave a v tom, že sa nestresujeme, keď nemusíme", hovorí hlas králika v spote. Vo videu je tiež záber na pohárik obrátený hore dnom, ktorý naznačuje prínos striedmeho užívania alkoholu.

Ministerstvo zdravotníctva agentúre AP povedalo, že sa takto cez spot snaží prinútiť Poliakov vo veku od 18 do 45 rokov k osvojeniu zdravého životného štýlu, ktorý by posilnil ich schopnosť plodiť potomkov. Ministerstvo si vraj tento spôsob informovania o nízkej plodnosti zvolilo, aby oznámenie "nebolo vulgárne a nikoho neurazilo".