Print this page

Najviac peňazí šlo minulý rok do televíznej reklamy

V minulom roku stúpli výdavky do reklamy o 9,4 percenta, dosiahli úroveň takmer 962 mil. eur. Vyplýva to z monitoringu reklamných výdavkov Media Intelligence spoločnosti TNS Slovakia.

 


V minulom roku sa najvýraznejšie zvýšili investície do televíznej reklamy, najvýraznejší prepad bol zaznamenaný pri inzercii v časopisoch.
„Vzhľadom na takmer 66 percentný podiel televízie v mediamixe tradičných médií je nárast výdavkov o 15 percent v tomto médiu najvýznamnejším akcelerátorom medziročného vývoja," oznámila spoločnosť TNS. Televízie vytvorili o 18 percent priestoru viac ako v predchádzajúcom roku. Celkovo bolo v televíziách odvysielaných 4 780 hodín reklamy.

 

Nárast zaznamenala aj reklama v rádiách medziročne sa zvýšila o 5,8 percent. Napriek tomu výdavky do rozhlasovej reklamy v roku 2012 boli na úrovni nižšej ako v roku 2010.

Mierny prepad bol zaznamenaný v investíciách do outdoorovej reklamy, novín aj časopisov. Pozitívny vývoj zaznamenáva aj kinoreklama a aj keď jej podiel v reklamnom mediamixe nie je výrazný, je dôkazom záujmu zadávateľov o tento komunikačný kanál.

Na čele rebríčka zadávateľov je Slovak Telekom a Orange Slovensko. Nováčikom v rebríčku TOP 10 je Poštová banka, ktorá medziročne zvýšila výdavky do reklamy o 60 percent.

Monitoring reklamných výdavkov vychádza z oficiálnych cenníkových cien a nezohľadňuje bartre, bonusy a agentúrne provízie. TNS Slovakia monitoruje 9 celoštátnych televíznych a 6 celoštátnych rozhlasových staníc, viac ako 100 printových titulov s celoslovenským aj regionálnym zameraním, 240 webových stránok a preberá údaje o reklame od 9 out-of-home agentúr, 2 kino spoločností a 1 mediálneho zastupiteľstva (zastrešuje 27 tematických TV staníc).