Print this page

Lesbická rodina musela po účinkovaní v ruskej reklame utiecť do Španielska (FOTO) Foto: vkusvill.ru

Ruská lesbická rodina, ktorá sa objavila v reklame jedného ruského reťazca, bola nútená odletieť z Ruska do Španielska pred vlnou nenávisti a vyhrážok smrťou, informoval denník The Guardian a stanica BBC.

Matka Juma, dcéry Mila a Alina a takisto Alinina priateľka Ksjuša uviedli, že museli opustiť Rusko potom, čo vystupovali v reklame reťazca so zdravými potravinami VkusVill, ktorá v krajine vyvolala búrlivé reakcie. Časť verejnosti odmietala reklamný ťah ako propagandu a vyzývala na bojkot obchodov tohto reťazca, iní boli naopak nadšení a reťazec chválili za toleranciu; bolo to totiž vôbec prvýkrát, čo zástupkyne komunity LGBT podporila veľká ruská firma.

Reťazec však minulý mesiac reklamu stiahol a verejne sa ospravedlnil. Reklamu označil za chybu a dôsledok neprofesionality zodpovedných jedincov. Snímku nahradil týmto obrázkom tradičnej rodiny:

Foto: vkusvill.ru

Hrdinky pôvodnej reklamy medzitým čelili vlne nenávisti na internete, stali sa terčom hrozieb a hlúpych urážok.

Juma, ktorá sama žije tiež v lesbickom vzťahu, ešte pred odchodom z Ruska podľa The Guardian uviedla, že ju vydesili komentáre na sociálnych sieťach, v ktorých niektorí ľudia napísali, že chceli jej dcéru znásilniť a zabiť.

"Bolo to pre nás všetkých ťažké utrpenie, sme všetci v krehkom psychickom stave," uviedla podľa BBC Juma z Barcelony. "V Rusku je nám upierané základné právo mať rodinu. Bez ohľadu na to, kto sme, mali by sme ju mať všetci," zdôraznila.

V Rusku zákon zakazuje propagovať homosexualitu medzi maloletými. Iný zákon zakazuje sobáše medzi homosexuálnymi pármi a adopcie detí homosexuálmi.

"Bohužiaľ, vzhľadom ku komplikovanej situácii s VkusVill sme zostali bez práce a bez domova," napísala dcéra Mila na sociálnej sieti k snímke, ktorý ju zachytáva na balkóne v Barcelone. "Je to pre nás ťažké obdobie a potrebujeme priateľov. Možno by nám priatelia vašich priateľov či ich priatelia mohli pomôcť začať nový život v Barcelone," dodala.

Juma však zdôraznila, že v Barcelone je rodina v bezpečí a nemusí skrývať svoje rodinné šťastie.

"Rodina nie je len príbuzenstvo či pečiatka v dokladoch. Rodina, to sú ľudia, ktorých milujeme. Tí, koho možno kedykoľvek podporiť a chrániť," píše sa pri reklamej snímke, ktorý celú anabázu rozpútal.