Print this page

V Česku spustili drsnú kampaň, v ktorej ukazujú reálne fotky trpiacich z nemocníc, ale aj smrť (FOTO) Zdroj: MZ ČR

České ministerstvo zdravotníctvo spustilo novú informačnú kampaň, ktorá mnohých šokovala. Na očkovanie proti covidu-19 vyzýva pomocou reálnych fotografií z nemocníc. Fotky sa objavili v tlači, na spravodajských weboch a sociálnych sieťach. Kampaň sa stretla s rôznymi reakciami. Napríklad rektor Českého vysokého učenia technického Vojtech Petráček si myslí, že môže pôsobiť negatívne na psychické zdravie.

 Na veľmi drsných snímkach z nemocníc sú zobrazení zdravotníci a pacienti s covidom-19 vo vážnom stave. V niektorých variantoch kampane sú aj zosnulí, čo ukazuje modré vrece a kovová rakva, aké sa v nemocniciach používajú. Obsahuje tiež heslá "Mal plno výhovoriek", "Neustále očkovanie odkladala" alebo "Nestihol tretiu dávku".

Zdroj: MZ ČR

Podľa námestníčky ministra zdravotníctva Martiny Koziar Vašákovej kampaň bude možno na niektorých neočkovaných zaberať. "Podľa môjho názoru sme dosť málo ukazovali, čo covid dokáže," uviedla. Predchádzajúca kampaň podľa nej vychádzala z toho, že ľudia dajú na odporúčania odborníkov. "Spoliehala sa na to, že ľudia nechcú byť chorí, nechcú škodiť ostatným. Zdá sa, že tento pud sebazáchovy a altruizmus nie je v Českej republike príliš takzvane 'in'," povedala novinárom. Podľa nej mnoho ľudí podľahlo fake news.

"Kampaň je realistická. My všetci, ktorí sa o tých pacientov staráme, vieme, ako to vyzerá. Ale tí ľudia, ktorí sa nenechajú očkovať, veria, že sa im to nemôže stať," povedala. Podľa nej je to prekvapujúce, pretože v Česku zrejme neexistuje širšia rodina, ktorá by nemala niekoho, kto nezomrel na covid-19.

Zdroj: MZ ČRZdroj: MZ ČR

„Každý z nás, kto je vybavený empatiou a citom pre bolesť druhých, bude pri pohľade na kruté snímky z ARO trpieť. (...) U mnohých vyvolá táto stresová expozícia posttraumatické stresové poruchy či depresie. motivácia nezapôsobí," napísal v otvorenom liste rektor Petráček. Jeho ČVUT sa na začiatku epidémie podieľala na výrobe pľúcnych ventilátorov pre pacientov a ochranných pomôcok pre zdravotníkov.

Petráček vyjadril pochybnosti o tom, či ku kampani, ktorú označuje ako "agresívnu a stresujúcu", existuje lekársko-etické a psychologické zhodnotenie. Môže mať podľa neho negatívny vplyv aj na deti, pokiaľ jej budú vystavené. Za "nechutné" označil aj pripojené heslá. "Ako môžete vedieť, že zosnulý nemal dobrý dôvod, prečo nebol očkovaný? Ako môžete spojiť Vaše heslá, ktoré ho odsudzujú, s nešťastným osudom, ktorý nepoznáte?" napísal v otvorenom liste ministrovi zdravotníctva Petráček.