Print this page

Británia zakáže reklamu na kozmetické operácie pre maloletých Ilustr. foto: Omediach.com

Británia v snahe odradiť mladých ľudí od kozmetických operácií zakázala reklamu na tieto zákroky na sociálnych sieťach a v médiách zameraných na osoby mladšie ako 18 rokov. Nariadenie zakazuje inzeráty na zväčšenie alebo zmenšenie pŕs, plastiky nosa, bielenie zubov alebo omladenie pleti pomocou lasera. Opatrenie má začať platiť v máji budúceho roka, píše The Guardian.

Zákaz vznikol na základe prieskumu a konzultácie profesijnej organizácie CAP, ktorá vytvára pravidlá pre všetkých zadávateľov reklamy v Británii. Podobné obmedzenia už platia napríklad na propagáciu nezdravého jedla, alkoholu alebo hazardných hier. Zákaz sa nebude vzťahovať na krémy, šampóny a podobné bežné prípravky.

Podľa CAP pribúda dôkazov, že deti a mladí ľudia sú náchylní podliehať tlaku okolia a podriaďovať svoj vzhľad ideálom krásy. V tejto vekovej skupine však prevažuje negatívne vnímanie vlastného tela a podobné reklamy preto majú negatívny vplyv na sebavedomie a duševnú pohodu dospievajúcich, vysvetľuje závery CAP agentúra DPA.