Print this page

Neverte ruským rozprávkam, hovorí hlas Nastenky z Mrázika (VIDEO) Foto z filmu Mrázik

Keď sa povie Nastenka, v hlave nám okamžite naskočí nezameniteľný slovenský jemný hlások. Ten patrí Darine Chmúrovej, slovenskej herečke, ktorá ako 15-ročná dabovala Nastenku v najpopulárnejšej ruskej rozprávke Mrázik. Herečka na dlhý čas zmizla z médií a dnes si užíva dôchodok a starostlivosť o vnúčatá, no rozhodla sa opäť prehovoriť. V online videu s názvom „Neverte ruským rozprávkam” vystríha pred rozprávkami, ktoré píše Kremeľ. Ich účel je jediný – zneistiť či oklamať ľudí a obrať ich aj o poslednú dôveru k faktom.

S myšlienkou vrátiť do života túto ikonickú postavu a dať jej hlasu priestor na odsúdenie ruskej propagandy prišlo Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku. Darina Chmúrová je nielen najznámejší hlas, ktorý si spájame s ruskými rozprávkami, ale aj žena, ktorá si jasne pamätá minulý režim. Jej názor má preto veľký potenciál zmeniť zmýšľanie ľudí, na ktorých cieli kremeľská propaganda.

 

Video nadväzuje na kampaň, v ktorej Zastúpenie EK komunikovalo na sociálnej sieťach jednotlivé hoaxy ako ruské rozprávky a na tento účel vytvorilo aj špeciálne obaly fiktívnych kníh, ako napríklad O krajine, ktorá nikdy nebola; O pravde, ktorá bola uprostred; Ako Vladimír Vladimírovič oslobodil svojho suseda či Bol raz jeden nacistický Žid.

„Technologický pokrok a rozmach sociálnych sietí prispievajú k nárastu objemu rôznych klamstiev a výmyslov a zvyšujú rýchlosť, akou sa šíria. Dnes môže dezinformáciu vytvoriť a šíriť prakticky hocikto, kto má prístup na internet. Dezinformácie sú nástrojom propagandy, ktorá vytvára atmosféru chaosu a oslabuje dôveru v autority, inštitúcie a demokratický systém. Naša nová kampaň chce primäť ľudí k tomu, aby automaticky neverili neovereným správam, overovali si zdroje a premýšľali nad súvislosťami. Pretože nie každý obrázok, text alebo video, ktorý nám vyskočí na sociálnej sieti, je pravdivý, a to najmä v čase vojny,“ povedal vedúci Zastúpenia EK na Slovensku Vladimír Šucha.