Print this page

Adidas ukončil spoluprácu s rapperom Ye, firme prekážajú jeho výroky Foto: Adidas

Nemecký výrobca športových doplnkov Adidas ukončil s okamžitou platnosťou spoluprácu s americkým rapperom Ye, ktorý predtým vystupoval pod svojím občianskym menom Kanye West. Firme prekáža séria antisemitských a inak urážlivých výrokov, ktoré West v poslednej dobe predniesol. Spoločnosť o tom informovala v tlačovej správe.

"Adidas netoleruje antisemitizmus ani akékoľvek iné prejavy nenávisti. Nedávne komentáre a činy rappera Ye sú neprijateľné, nenávistné a nebezpečné. Sú v rozpore s hodnotami, ktoré firma vyznáva, ako je rozmanitosť a začlenenie, vzájomný rešpekt a čestnosť," píše vo vyhlásení Adidas.

Nemeckej firme došla trpezlivosť po Westových slovách, ktoré West nedávno predniesol. "Ja si môžem hovoriť antisemitské veci, za to sa ma Adidas zbaviť nemôže. A čo?" povedal v podcaste West. Firma potom čelila silnejúcemu tlaku verejnosti aj od svojich vlastných zamestnancov, aby obchodné partnerstvo s Westom ukončila.

Adidas teraz ukončí výrobu produktov Yeezy a zastaví všetky platby, ktoré Westovi posielal. Ukončenie spolupráce bude mať na hospodárenie firmy krátkodobý efekt, firma ho odhaduje maximálne na 250 miliónov eur. To je čiastka, o ktorú bude nižší čistý zisk za tento rok. Skutočnosť sa môže líšiť, vzhľadom na to, že predaj vo štvrtom štvrťroku značne kolíše.

Akcie Adidasu už dopoludnia na burze vo Frankfurte nad Mohanom oslabili o viac ako tri percentá. Agentúra Bloomberg totiž s odkazom na svoje zdroje už s predstihom informovala, že nemecký podnik sa chystá ukončiť spoluprácu s Westom. Adidas 6. októbra oznámil, že partnerstvo s Westom prehodnotí. Odvtedy ale čelil kritike, že až príliš dlho váha.

Spoluprácu s Westom odštartovala firma v roku 2013. O tri roky neskôr s ním podpísala kontrakt na výrobu a distribúciu tovaru z rapperovej módnej kolekcie. Adidas už skôr uviedol, že partnerstvo má na obchodné aktivity firmy značný vplyv a že patrí k najúspešnejším obchodným vzťahom v histórii odvetví, kde Adidas pôsobí. West napriek tomu firmu v posledných mesiacoch verejne kritizoval, podobne ako ďalšie veľké značky, s ktorými má uzavreté obchodné zmluvy, vrátane firmy Gap.

West televízii CNBC povedal, že Adidas kopíruje jeho myšlienky. Na sociálnych sieťach sa potom na Adidas často sťažoval, hlavne na generálneho riaditeľa Kaspera Rorsteda a ďalších členov vedenia. Adidas však upozornil, že je výlučným vlastníkom všetkých práv k dizajnu súčasných produktov, rovnako ako farebných kombinácií dohodnutých na účely obchodného partnerstva.

Analytici banky Credit Suisse dnes investorom načrtli niektoré riziká, ktorým Adidas čelí. Spomenuli aj nedávne varovania pred zhoršením hospodárenia, na ktoré firma upozornila a ktoré analytici považujú za vážnejšie, než čakali. Adidas podrobnosti k finančným dopadom rozhodnutia pretrhať väzby s Westom oznámi v správe o výsledkoch hospodárenia za tretí štvrťrok, ktorú vydá 9. novembra.