Print this page

Na Ukrajine chcú v reklame a obchode zakázať priživovanie sa na vojne (FOTO) Heroická Buča Kombuča s chuťou citrusu

V ukrajinskom parlamente sa objavil návrh zákona, ktorý by zakázal v reklame a obchode používať vojnovú tematiku. V krajine sa už predáva "heroický" nápoj Buča Kombuča, reďkovky Azovstal či predražené kyjevské pivo Hrdinovia neumierajú, upozorňujú médiá.

Mesto Buča pri Kyjeve sa do povedomia zapísalo vojnovými zverstvami, odhalenými vlani na jar po oslobodení od ruskej okupácie. Oceliarne Azovstal sa stali poslednou baštou ukrajinského odporu počas krvavého obliehania prístavného mesta Mariupol na juhovýchode Ukrajiny. Zvolanie Hrdinovia neumierajú potom býva na Ukrajine používané na uctenie padlých vojakov, ale aj demonštrantov, ktorí prišli o život pred pádom proruského režimu vo februári 2014.

"Je nešťastné, že sa výrobcovia spotrebného tovaru a poskytovatelia služieb uchyľujú v marketingovej komunikácii k nemiestnemu využívaniu tragických vojnových udalostí, názvov zničených miest, vlasteneckých výziev a vojenských hesiel," vysvetľuje skupina poslancov, ktorá návrh predložila. Podľa názoru poslancov možno teraz na Ukrajine sledovať priamo explóziu komerčného využitia vojnovej a vlasteneckej tematiky.

Autori predlohy navrhujú zakázať registráciu obchodných značiek, ktoré využívajú názvy vojnových udalostí, názvy obcí a miest, ktoré utrpeli ruskou agresiou alebo sa za vojny stali symbolmi odolnosti a hrdinstva, ako aj zakázať využívať názvy bojových operácií, zbraní a vojenskej techniky, mená vojenských jednotiek a oficiálne pozdravy ozbrojených síl. Analogický zákaz sa má týkať aj reklamy.

Obmedzenia by sa ale nemali vzťahovať na reklamu pri filmoch, knihách či ďalších dielach venovaných vojne Ruska proti Ukrajine.

Ako príklad neprípustného využitia vojnových udalostí v reklame zákonodarcovia pripomenuli slogan "Heroická Buča Kombuča s chuťou citrusu" pre nealkoholický fermentovaný nápoj, vyrábaný ukrajinskou firmou využívajúcou vo výrobe kombuchu. Na sociálnych sieťach firme ironicky radí, aby svoje nápoje pomenovala po nacistických koncentračných táboroch, poznamenal server Meduza.

Jeden z ukrajinských dôstojníkov na sociálnych sieťach zachytil aj vodku Nepoборна (Neporaziteľná), ktorá podľa reklamy "vznikla na Ukrajine počas odporu" ruskej agresii, ako aj papuče so zvolaním "Sláva ozbrojeným silám Ukrajiny!".