Print this page

Reklama na pizzeriu so sochou Davida bola cenzurovaná kvôli nahote (FOTO) Foto: DRG Group / Galleria dell'Accademia

Talianska reštaurácia v najväčšom škótskom meste Glasgow bola nútená zmeniť svoje reklamy s motívom svetoznámej sochy Davida. Reklamná spoločnosť Global Media Group totiž odmietla v metre umiestniť plagáty s Michelangelovým majstrovským renesančným dielom kvôli Davidovej nahote, napísal denník The Guardian.

Reklamná spoločnosť zamietla návrhy na reklamné plochy v metre, ktoré si objednala reštaurácia Barolo, kvôli obavám z necudnosti, uviedol denník The Glasgow Herald. Na plagáte bol vyobrazený Michelangelov David s kúskom pizze a nápisom: "Viac taliansky to už nejde". Pizzeria ich musí nechať kompletne pretlačiť tak, aby na nich bol David len od pása hore.

"Jedná sa o celosvetovo uznávané umelecké dielo. Učí sa o ňom v školách. Chodia sa naň pozerať ľudia z celého sveta," reagoval Mario Gizzi, riaditeľ spoločnosti DRG Group, ktorá prevádzkuje reštauráciu Barolo a niekoľko ďalších podnikov v Škótsku. "Už nie je rok 1500, ale rok 2023. Naozaj hovoríme, že obyvatelia Glasgow nezvládnu pohľad na nahú sochu? Barolo je o klasickej talianskej kuchyni a Michelangelov David je jedným z najslávnejších umeleckých diel v krajine - ako uvádza reklama, viac taliansky to už nejde," dodal.

Viac ako päť metrov vysoká a nahá socha z roku 1504 je vrcholným dielom talianskej renesancie a zobrazuje biblického Davida, ktorý ide bojovať s Goliášom. Michelangelo Buonarroti vytesal Davida na objednávku florentského dómu.

V marci musela riaditeľka školy vo floridskom meste Tallahassee rezignovať po tom, čo žiakom na hodine výtvarnej výchovy ukázala snímku slávnej sochy Davida. Vyvolala tak sťažnosti niektorých rodičov, podľa ktorých išlo o akt či "pornografiu".