Štát spustil miliónovú kampaň o slovenských regiónoch, na záberoch je však Rusko (VIDEO)

Štát spustil miliónovú kampaň o slovenských regiónoch, na záberoch je však Rusko (VIDEO)

Štát propaguje Slovensko a projekt za milióny eur z EU kampaňou, v ktorej sa snaží ukázať krásy Slovenska, v skutočnosti používa fotografie Ruska.

MIRRI SR spúšťa informačnú kampaň v rámci povinnej publicity, ktorá má za cieľ prezentovať dôležitosť podpory z eurofondov poskytovaných v rámci Programu Slovensko. Ide o veľkolepú kampaň k novému operačnému projektu Program Slovensko, ktorým sú vyhlásené výzvy v hodnote 6,5 miliardy eur. „Kampaň, ktorá prezentuje pozitívny prínos eurofondov na zlepšenie kvality života v slovenských regiónoch, pobeží vo verejnoprávnych a súkromných médiách 12 týždňov,“ napísalo ministerstvo. Cieľom kampane je aj "zvyšovať tak povedomie o pozitívnom prínose a spravodlivom investovaní eurofondov poskytovaných EU," píe ministerstvo.

Štyri spoty hovoria o Slovensku ako o krásnej krajine na život. Problémom je, že zábery v kampani za milióny eur používajú fotografie krajiny z verejne dostupnej fotodatabázy, ktoré sú však pôvodom z Ruska, na čo upozornil Andrej Kmeťo z kreatívneho štúdia IDEAS & INNOVATIONS, ktorý v minulosti mal na starosti kampane a propagáciu projektov na MIRRI SR.

Zdroj: Andrej Kmeťo

Zdroj: Andrej Kmeťo

„Hovoriť o Slovensku za 4 milióny eur (!) a používať footage zábery znamená dávať si obrovský pozor, odkiaľ tie zábery sú. Tento fakt nevyšiel, lebo namiesto slovenského regiónu je z Ruska. O niektorých ďalších pochybujem tiež. V porovnaní s budgetom kampane to je žiaľ amatérčina,“  napísal na sociálnej sieti Andrej Kmeťo

 „Ako mali u Mečiara bilbordy "Krajina nášho srdca" so Švajčiarskom a dorobeným Kriváňom, tak majú u Rašiho "Krajinu, kde sa staráme o regióny" so zábermi z Ruska. Švajčiarsko sa ešte dá odpustiť s tabuľkou čokolády v ústach, ale z Ruska s jeho vojnou v susednom regióne je nechuť,“ dodáva Kmeťo.

Aktualizácia o stanovisko ministerstva: "O každej dobrej kampani sa hovorí a ani táto nie je výnimkou. V jednom zo štyroch spotov dodávateľská agentúra použila záber z fotobanky, ktorý mohol vzniknúť mimo Slovenska, čím porušila zadanie. Preto sme tento spot z kampane stiahli a agentúra ho musí prepracovať. Zároveň ďakujeme bývalému zamestnancovi, že nás na záber nepochádzajúci zo Slovenska upozornil."

Na otázky, koľko stála kampaň a kto je autorom kampane, ministerstvo neodpovedalo.

Kauze sa venovala aj bývalá ministerka MIRRI SR Veronika Remišová:

Zaujíma vás zákulisie médií, sledujte nás aj na Facebooku a na Instagrame.