Je spot banky s lakomým českým turistom za hranou?

Je spot banky s lakomým českým turistom za hranou?

Televízny spot Slovenskej sporiteľne s českým turistom, ktorý si neustále niečo požičiava, pobúril viacerých divákov.

 


Na Radu pre reklamu prišlo viacero sťažností na spot „Stavte sa" od Slovenskej sporiteľne. Ten je postavený na príbehu z prostredia kempu, kde si starší český turista neustále niečo požičiava od slovenskej rodiny - cibuľu, sekeru, lampu, ba chcel aj manželku.

 

Sťažovateľom sa nepáči negatívne vykreslenie tzv. typických českých vlastností, ktoré reprezentuje český turista. Podľa sťažovateľov reklama uráža národnostné cítenie spotrebiteľov, je spôsobilá vyvolať neznášanlivosť medzi príslušníkmi českého a slovenského národa.
Arbitrážna komisia rady pre reklamu spot posúdila a rozhodla, že sťažnosti sú neopodstatnené.
Cieľom reklamy bola propagácia výhodnosti prenesenia si pôžičiek do Slovenskej sporiteľne.

Odporúčame aj: Reklama Hľadáte krbovú vložku? sa rade nepáčila

Podľa etického kódexu reklama nesmie obsahovať nič, čo by urážalo národnostné cítenie spotrebiteľov. Komisia rozhodla, že v reklame bola využitá miera humoru a reklamného nadsadenia, ktorú nie je možné vnímať doslovne. „Miera a zobrazenie, akou sa v reklame vykresľuje skutočnosť „vypožičiavania si" ako vlastnosti českého národa, reflektuje skutočnosť, že podiel českých turistov je na Slovensku najväčší a je zovšeobecnením najpravdepodobnejšej situácie, ktorá pri stanovaní môže nastať," píše sa v rozhodnutí.
Podľa komisie reklama vykresľuje príbeh pozitívne a uvoľnene, a vystupovanie všetkých protagonistov v reklame nie je negatívne ani dehonestujúce.
V kontexte podaných sťažností však AK RPR poukazuje na skutočnosť, že zobrazovanie iných národov prípadne typických znakov národností je mimoriadne senzitívna a subjektívne vnímaná skutočnosť, ktorá si preto vyžaduje aj citlivý prístup pri tvorbe reklamy.