Print this page

Cestovka láka na zájazd bilbordom s koncentračným táborom

Pohľad na murované budovy Osvienčimu a pred nimi ostnatý plot. To je fotka, ktorou láka cestovná kancelária na zájazd.

 


Rada pre reklamu na poslednom zasadnutí riešila bilboard propagujúci zľavu na zájazd do Krakova a Osvienčimu, od spoločnosti Phoenix Corporation, ktorá promovala zľavu na zájazd cestovnej kancelárie Daka.

 FB Antireklamná agentúra Kreature studio

Podľa sťažnosti, bilbord neeticky a cynicky narába s pietnym miestom úmrtia a martýria obrovského počtu ľudí. Sťažovateľom prekáža najmä použitie fotografie Osvienčimu na komerčné účely a považujú toto zobrazenie za prekročenie etického rozmeru, ktorý je akceptovateľný vo verejnom priestore.

 

Arbitrážna komisia rady rozhodla, že bilbord nie je v rozpore s ustanoveniami Kódexu.

Komisia v danom prípade vychádzala zo skutočnosti, že cieľom reklamy bola propagácia celodenného zájazdu do Krakova a Osvienčimu. „Vizuál reklamy zobrazuje časť múzea a pamätníka Auschwitz-Birkenau, ktorého návšteva je súčasťou zájazdu. Samotné zobrazenie nie je dehonestujúce, neznižuje ľudskú dôstojnosť a neobsahuje ani texty, či vizuálne prezentácie, ktoré by urážali rasové, národnostné, či politické cítenie spotrebiteľov. Vizuál reklamy zobrazuje reálne miesto, ktoré je súčasťou propagovanej ponuky, a preto AK RPR reklamu nepovažuje za porušujúcu Kódex a sťažnosť vyhodnotila ako neopodstatnenú," napísala v rozhodnutí komisia rady.