Ako dopadla štátna kampaň, ktorá vystríha pred partnerom zo zahraničia?

Ako dopadla štátna kampaň, ktorá vystríha pred partnerom zo zahraničia? Reprofoto

"Jurko svojho ocka nevidel už viac ako rok. Prečo? Jeho mamina ho uniesla bez súhlasu otca k rodine žijúcej v zahraničí.... Partnera z inej krajiny si beriete vy aj vaše deti, v dobrom aj v zlom," hovorí v kampani herečka Michaela Čobejová.

Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže má vlastnú kampaň – s názvom „Iný kraj, iný mrav."
Vecerých jej reklama pobúrila. Rada obdržala sťažnosti od viacerých fyzických osôb, ktoré poukazujú na TV a rozhlasové spoty. Sťažovatelia namietajú voči headlinu reklamy „Partnera z inej krajiny si beriete vy aj vaše deti, v dobrom aj v zlom", ktorý podľa nich naznačuje, že kultúrne zmiešané partnerstvá vedú k rodinným problémom, a preto považujú reklamu za xenofóbnu.

Odporúčame aj: Rada pre reklamu rozhodla: Reklama na vodku je neetická, vo viacerých smeroch

Podľa Arbitrážnej komisie rady sťažnosti nie sú opodstatnené. „Cieľom kampane bolo upozorniť na problematiku tzv. rodičovských únosov s medzinárodným prvkom, problematiku odoberania detí v cudzine príslušnými úradmi, výživného a jeho vymáhania v súvislosti s cudzinou, a teda tém, ktoré patria do pôsobnosti zadávateľa," vysvetľuje komisia vo vojom rozhodnutí.
Podľa nej kampaň má informatívno-preventívny charakter a zvolené výrazové prostriedky reklamy zodpovedajú v danom prípade jej posolstvu.

Odporúčame aj: Všetky rozhodnutia zo zasadnutia AK Rady pre reklamu


AK RPR nepovažuje headline voči ktorému namietajú sťažovatelia za xenofóbny, či urážlivý a je toho názoru, že s ohľadom na vážnosť komunikovanej témy a predovšetkým preventívny cieľ kampane je možné tento považovať za primeraný.

„Kampaň podľa AK RPR nenaznačuje, že všetky kultúrno zmiešané manželstvá sa spájajú s problémami, ale zrozumiteľne upozorňuje na fakt, že v jednotlivých krajinách platia iné zákony a pravidlá, ktoré môžu ale nemusia byť potenciálne zdrojom situácií, ktoré zachytáva aj reklama," vysvetľuje komisia.

Predstavujeme ďalší TV spot kampane "V dobrom aj v zlom" s Michaelou Čobejovou. Cieľom kampane je učiť našich občanov rešpektovať zákony iných krajín. http://cipc.sk/

Posted by Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže on 30. jún 2015

Predstavujeme posledný TV spot kampane "V dobrom aj v zlom" s Kristínou Turjanovou. Cieľom kampane je učiť našich občanov rešpektovať zákony iných krajín. http://cipc.sk/

Posted by Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže on 2. júl 2015