Print this page

Reklama Dôvery „Majte sa radi aj Vy!" je neetická Reprofoto TV Spot

Arbitrážna komisia Rady pre reklamu rozhodla, že reklama Dôvery je v rozpore s etickým kódexom reklamy a to z dvoch dôvodov.

 

 

V prvom prípade ide o tvrdenie z televízneho spotu „Vrátime každému z rodiny až 100 EUR za doplatky za lieky". Na radu sa obrátil sťažovateľ, ktorému zdravotná poisťovňa Dôvera bonus neuznala, s vydvetlením, že sa vzťahuje na otca dieťaťa do 18 rokov. Sťažovateľ považuje reklamu za zavádzajúcu, keďže túto podmienku reklama neuvádza.

Aj keď v závere spotu sa nachádza text, že bližšie informácie a podmienky ponúk nájde spotrebiteľ na webe poisťovne, komisia je presvedčená, že reklama sprostredkúva informácie nejasným a viacvýznamovým spôsobom. „Uvedené tvrdenie vyvoláva jednoznačný dojem, že ponuka sa vzťahuje na akéhokoľvek člena rodiny a nielen na dospelého rodiča dieťaťa a jedinou podmienku je, aby tento bol poistený v predmetnej poisťovni," píše v rozhodnutí komisia.

Odporúčame aj: Všetky rozhodnutia AK Rady pre reklamu z posledného zasadnutia

Komisia je zároveň presvedčená, že reklama podporuje diskrimináciu, keďže je orientovaná len na biologických rodičov a ich deti a nezohľadňuje možnosť uplatnenia si benefitu aj u iných členov rodiny (napr. starých rodičov, ktorí vychovávajú dieťa, adoptívnych rodičov a podobne). AK RPR preto vyhodnotila reklamu ako porušujúcu Kódex.