Print this page

Agentúra sa sekla: na zobrazenie opilca v reklame použila fotku smrteľne postreleného Foto: IPN.gov.pl

Poľská prokuratúra dnes obvinila z ohovárania pracovníčku reklamnej agentúry, ktorá použila historickú snímku smrteľne postreleného demonštranta v reklame na vodku.

 

 

"Nevedela som, o čo ide," obhajuje sa dvadsaťosemročná žena, ktorej hrozí pokuta či až rok vo väzení.

"Keď sa večierok na rozlúčku so slobodou vymkne kontrole, je to vina ražnej (vodky)?" znie reklamný slogan výrobcu vodky na čiernobielej snímke zachytávajúcej skupinu mužov, ako nesú kamaráta. Reklamný text budil dojem, že dotyčný je opitý.

Foto: lubin.nasziemiasto.pl

V skutočnosti šlo o Michala Adamowicza, dvadsaťosemročného elektrikára, ktorý bol jednou z troch obetí streľby komunistickej polície do demonštrantov z 31. augusta 1982 v meste Lubin na juhozápade Poľska počas demonštrácie hnutia Solidarita.

Odporúčame aj: Neverila som, kam sú schopní zavesiť reklamu na vodku

Niekdajší vodca Solidarity, bývalý poľský prezident Lech Walesa označil reklamu za "vrchol bezohľadnosti". Hovorca Solidarity nazval slogan "chorým výplodom mozgu poškodeného vodkou".

Obvinená dostala v reklamnej agentúre za úlohu nájsť fotografie z éry komunistického Poľska, ktoré by sa dali použiť pri marketingu klienta. Fotografiu našla za pomoci internetového vyhľadávača, stiahla si ju a použila na sociálnych sieťach aj s vlastnoručným popisom. Vzhľadom k svojmu veku vraj nemala ani tušenie, akú tragédiu v skutočnosti snímka zachytáva.

Podľa denníka Gazeta Wyborcza však dievčina vyštudovala históriu a snímku si stiahla z webu Inštitútu pamäti národa, ktorý skúma obdobie totality.

Na internete reklama nevydržala ani hodinu vzhľadom k vlne pobúrenia. Nepomohlo ani ospravedlnenie reklamnej agentúry za "ďalekosiahlu ignoráciu" pracovníčky, ktorá prišla o miesto. Ospravedlňoval sa aj výrobca, ktorý s agentúrou ukončil spoluprácu.

Obvinená podľa hovorkyne prokuratúry uznala svoje počínanie za "chybné" a "neprofesionálne", a to aj vzhľadom na to, že sa vôbec nestarala o autorské práva na snímky Krzysztofa Raczkowiaka.
"Porušenie autorských práv mi nevadí, ale je mi nesmierne ľúto, že pozostalí museli znovu prežívať traumu," hneval sa fotograf.
Zo šiestich osôb na snímke sa podarilo zistiť totožnosť len troch, z ktorých dvaja už nežijú. Jeden žijúci poškodený stačil prokuratúre na to, aby mohla vzniesť obvinenie z ohovárania.