Print this page

Rada pre vysielanie a retransmisiu vyhlásila 14. marca 2018 prvé tohtoročné výberové konanie na pridelenie rozhlasových frekvencií pre terestriálne vysielanie. Výberové konanie vyhlásila v zmysle zákona na úradnej tabuli vo svojom sídle, na webovej stránke a v dvoch celoštátnych denníkoch. Jeho súčasťou bude ako obvykle aj verejné vypočutie žiadateľov o nové rozhlasové licencie či súčasných vysielateľov, ktorí chcú svoje pokrytie rozšíriť. Verejné vypočutie záujemcov o frekvencie je naplánované na 22. máj 2018.

Uchádzači o jednotlivé frekvencie musia svoju žiadosť podať do 6. apríla 2018.

V jarnom výberovom konaní je zaradených 32 rozhlasových frekvencií; 22 z nich bude voľných až vo februári 2020, ale vzhľadom na zákonné lehoty ich Rada musí do výberového konania zaradiť v predstihu. Ide o frekvencie, na ktorých vysiela Rádio Jemné. Spoločnosť TAM ART PRODUCTIONS, s.r.o. je držiteľom licencie na vysielanie tejto programovej služby už 16 rokov. Licencia na rozhlasové vysielanie sa udeľuje na 8 rokov; zo zákona je možné predĺžiť ju len raz, a to o ďalších 8 rokov. Po uplynutí tejto doby musí vysielateľ požiadať o novú licenciu. O uvoľnené frekvencie sa môžu uchádzať aj iní žiadatelia.

Spomedzi ostatných desiatich frekvencií je viac ako polovica individuálne skoordinovaných. Zvyšné štyri frekvencie – 89,0 MHz Rožňava, 95,9 MHz Snina,
97,8 MHz Medzilaborce a 97,8 MHz Stropkov sú uvoľnené po spoločnosti RÁDIO KISS, s.r.o. Na žiadosť vysielateľa rozhodla Rada o ich odňatí v novembri 2017.