Print this page

Turecké úrady zatkli pre podozrenie zo skutku súvisiaceho s terorizmom rakúskeho ľavicového novinára a aktivistu Maxa Zirngasta. Informovala o tom medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc a server Re:volt, pre ktorý žurnalista píše.

Server uviedol, že Zirngast bol zatknutý dnes ráno vo svojom Ankarskom byte. "Samozrejme čo najostrejšie odsudzujeme toto zatknutie a vyzývame na jeho okamžité prepustenie," uviedol v e-maile server Re:volt, a potvrdil tak informáciu organizácie Reportéri bez hraníc, ktorá priniesla správu o Zirngastovom zatknutí ako prvá.

"Náš dopisovateľ, ktorý veľa rokov žije v Turecku, je nadšený ľavicový aktivista a autor, ktorý bojuje za slobodu a demokraciu," uviedol novinárov domovský server. Podľa neho Zirngast, ktorý nemá ani 30 rokov, zároveň študuje politológiu. Turecké úrady ho údajne vinia pravdepodobne z členstva v teroristickej organizácii.

Turecké úrady informáciu o Zirngastovom zatknutí nekomentovali. Rakúske ministerstvo zahraničia iba bez ďalších podrobností uviedlo, že v Ankare dnes bol zatknutý rakúsky občan.

Vzťahy medzi Tureckom a mnohými krajinami Európskej únie narušila vlna zatýkania po zmarenom vojenskom pokuse o prevrat z júla 2016. Medzi zatknutými bolo aj niekoľko zahraničných novinárov, vrátane nemecko-tureckého dopisovateľa denníka Die Welt Deniz Yucel, ktorý bol zadržiavaný rok, než bol tento rok vo februári prepustený z väzby. Yücel je v Turecku stále obvinený z podpory teroristickej organizácie, za čo mu hrozí až 18 rokov väzenia.

Rakúsko je voči postupu tureckých úradov zvlášť kritické. Kancelár Sebastian Kurz vyzval na ukončenie prístupových rokovaní medzi EÚ a Tureckom.