Print this page

Zbierky klasických rozprávok sa často kupujú vtedy, keď došli nápady. My sme ale pre vás vybrali knižky, ktoré v žiadnom prípade nebudú vlažným darčekom na poslednú chvíľu. Ide o skutočne jedinečné kúsky, ktoré potešia už aj pri pohladení obálky a v ktorých sa stretli veľmi pekné jazykové úpravy s výbornými ilustrátormi. V tejto kolekcii nájdete odporúčania už pre deti od jedného roka až po tínedžerov. Môžete nám veriť, tieto knihy neostanú trčať na poličke.

Zvuková rozprávková kniha: Snehulienka a sedem trpaslíkov

Zvukové knižky pre najmenšie deti je potrebné kupovať s rozvahou. Každý rodič totiž vie, že z milej knižky sa vie veľmi rýchlo stať nemilý člen domácnosti, ktorého nie a nie vypoklonkovať. Z tejto série zvukových kníh ale šedivieť nebudete. Všetky zvukové stopy sú totiž nahrávky skutočných zvukov. A tak pískanie trpaslíkov alebo chrúmanie jabĺčka nie sú napodobeninami na klávesoch, ale skutočné zvuky, ktoré pobavia aj dospeláka. (od 1 roka)

Červená čiapočka

Leporelá s pohyblivými prvkami patria medzi najmilšie detské knihy. V tejto verzii Červenej čiapočky sa vďaka posuvným dielikom vlk zakráda pomedzi stromy, Čiapočka veselo natriasa košíkom či stará mama vyskakuje z vlčieho brucha. Textu je na každej strane tak akurát pre jedného drobca. Knižku dopĺňajú parádne retro ilustrácie. (od 1 roka)

Kde bolo, tam bolo - Moja zbierka klasických rozprávok

Áno, na túto zbierku rozprávok ste čakali. Krásna, čistá slovenčina z rúk overeného prekladateľa, pekné a predsa nie hlúpe kresby populárnej slovenskej ilustrátorky Márie Nerádovej a rozprávky, ktoré máte radi. Od Popolušky cez Kocúra v čižmách až po Knihu džunglí, každá jedna v textovej úprave, ktorú zvládne dokonca aj váš domáci dvojročník. (od 2 rokov)

Matteo Gaule Janko a Marienka

Dobre známa rozprávka o medovníkovom domčeku, avšak v tomto podaní ešte aj vám, dospelým predčítajúcim, vyrazí dych. Síce v nej chýba známe “Ale ako si mám sadnúť na lopatu, starenka?,” no namiesto toho v nej nájdete prekrásne laserom tvorené výrezy. Šľahajúci dážď vo forme miniatúrnych vyrezaných kvapiek, okno, cez ktoré vidieť do vnútra domčeka alebo otvorená pec, budete ju hladiť a obdivovať spolu s vašimi deťmi.

Rozprávky bratov Grimmovcov

Zbierok bratov Grimmovcov je na našom trhu niekoľko. Táto vás však už na prvý pohľad upúta krásnou plátenou väzbou so zlatými prvkami. Vnútri nájdete osem klasických rozprávok, napríklad Šípková Ruženka, Zlatá hus či Snehulienka, pričom kresby každej z nich pochádzajú vždy od iného ilustrátora. Ide skutočne o veľmi peknú knižnú úpravu, ktorú zvládnete čítať aj so štvorročnými deťmi. (od 4 rokov)

Ondrej Sliacky Rozprávky nad zlato z pokladu Pavla Dobšinského

Vydarený výber slovenských rozprávok, medzi ktorými nájdete viac aj menej známe kúsky: Trojruža, O dvanástich mesiačikoch či Slncový kôň, ale aj O hlúpej žene či Princezná z močiara. Každá z rozprávok je citlivo upravená tak, aby sa vošla iba na pár strán a teda ju zvládli už aj predškoláci. Jednotlivé príbehy sprevádzajú autorské ilustrácie Kristíny Šimkovej. (od 5 rokov)

Jiří Žáček Z rozprávkovej postieľky

Na tejto zbierke vás na prvý pohľad očarí ako veľmi tradičným rozprávkam pristanú ilustrácie Adolfa Borna, ktorý sa nám spája hlavne s Machom a Šebestovou. Tuto však pán Born svieti v úplne iných farbách: v Medovníkovom domčeku, Hrnčeku, var! a v Pyšnej princeznej, no takisto v málo známych, o to zaujímavejších rozprávkach. Autorom textu nie je nikto iný ako majster detských príbehov Jiří Žáček. A to znamená ľahké, roztopašné, miestami zveršíkované čítanie. Veľká radosť. Odporúčame od predškoláckeho veku. (od 5 rokov)

Hans Christian Andersen Ilustrované rozprávky

Príbehy pána Andersena sú často zložité, prepletajú sa v nich viaceré dejové línie a mnohokrát v nich objavíme aj smutné motívy. Preto ich zvykneme odporúčať až školákom. Tento výber ponúka osem známych príbehov, medzi inými aj Cisárové nové šaty či Statočný cínový vojačik. Každý z nich má vlastného ilustrátora, vďaka čomu vznikla veľmi pekná a pestrá kolekcia. (od 8 rokov)

Charles Perrault Rozprávky a bájky

Výborná zbierka pre väčšie deti či dospelých z rúk francúzskeho Dobšinského. V jeho zbierke sa rozprávky ukazujú v celej svojej temnej kráse: nájdete tam posadnutosť zaľúbených kráľov, naivitu princezien a takisto mierne šokujúci záver Červenej čiapočky tak, ako ho zachytil z ústneho podania pán Perrault. Súčasťou zbierky je aj séria bájok. Veľmi odporúčame do domácej zbierky. (od 12 rokov)

Rozpravkové pexeso Kde bolo, tam bolo...

Ak sa vám rozprávok máli, alebo ich chcete do života svojich detí dostať ešte viac, neváhajte siahnuť po tomto veľmi ňuňu pexese s výjavmi z klasických rozprávok pre deti od dvoch rokov. Značka Djeco už štandardne pripravila hračku s kvalitnými ilustráciami, ktorá vás dobre zabaví a ktorej pevný papier odolá aj čerstvo prerezávajúcim sa zúbkom vášho prípadného mladšieho dieťaťa.

Kolekciu zostavila Viki Marcinová, Martinus