Print this page

TV Doma má nový seriál Dobrý doktor. Prinášame podrobnosti (FOTO) Foto: Columbia Pictures/TV Doma

Shaun nie je ako ostatní... Ale jeho hendikep ho robí výnimočným!

Televízia Doma má nový denný americký seriál z lekárskeho prostredia Dobrý doktor. Príbeh o autistickom chirurgovi Shaunovi Murphym vysiela od 9. marca pondelok až piatok o cca 18.30.

Seriál je americkým remakom úspešného rovnomenného juhokórejského seriálu z roku 2013, ktorý sa v roku 2018 dočkal ďalšej zaujímavej verzie – tentoraz japonskej.

O čom je nový seriál?

Nech už sa na to pozeráte z ktoréhokoľvek uhla... To, že sa talentovaný mladý chirurg Shaun Murphy (Freddie Highmore) stal chirurgom a získal miesto v nemocnici U svätého Bonaventuru v San José, je malý zázrak. V dokonalom svete by sa oňho nepochybne trhali všetky renomované kliniky doma i v zahraničí, pretože lepšieho diagnostika a zručnejšieho chirurga, ktorý nezriedka nachádza možné riešenie,a lebo aspoň sľubnú šancu i v zdanlivo úplne beznádejných prípadoch, nenájdete široko ďaleko. Lenže... Náš svet má, žiaľ, k dokonalosti asi tak blízko ako vojenská baganča k Popoluškinej sklenej črievičke. A preto je príležitosť, ktorú Shaun dostal, takou vzácnosťou. Jeho mimoriadne nadanie má totiž háčik - je autista.

Odporúčame aj: Kto je kto v novom seriáli Dobrý doktor (FOTO)

To, že neskončil v úplnej izolácii v nejakej špecializovanej inštitúcii, dostal šancu zaradiť sa do normálneho života a robiť, v čom je naozaj dobrý a pomáhať ľuďom, je do veľkej miery zásluhou muža, ktorý Shaunovu výnimočnosť rozpoznal už v detstve, keď sa ich životné cesty po prvý raz osudovo preťali - doktora Aarona Glassmana (Richard Schiff). Ten sa počas uplynulých rokov stal jeho ochrancom, mentorom, a tak trochu i otcom. A keď sa na klinike, ktorej v tom čase šéfoval, uvoľnilo miesto rezidenta na chirurgii, bojoval ako lev, aby to kompetentní napriek predsudkom a nie celkom bezdôvodným obavám so Shaunom riskli.

Spočiatku sa zdalo, že Aaron nemá najmenšiu šancu vedenie kliniky presvedčiť, že Shaun môže byť a aj bude obrovským prínosom pre nemocnicu a jej pacientov, no, ako to v živote často chodí, dopomohla náhoda. V deň, keď sa rozhodovalo o Shaunovom osude, bol totiž práve v správnom čase na správnom mieste a zachránil vskutku neuveriteľným spôsobom život vážne zraneného malého chlapca. A odoprieť šancu človeku, ktorého médiá práve nadšene oslavujú ako hrdinu, by predsa bolo krátkozraké a vzhľadom na možnú pozitívnu publicitu i kontraproduktívne.