Print this page

V boji s pandémiou choroby covid-19 sa objavujú náznaky nádeje, uviedol dnes šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Avšak dodal, že krajiny musia pokračovať v dodržiavaní preventívnych opatrení, aby zabránili ďalšiemu šíreniu nákazy.

Hoci v mnohých regiónoch sveta prípadov infekcie "stále rýchlo pribúda", sú tu určité náznaky nádeje, vyhlásil dnes Ghebreyesus na každodennom brífingu. Privítal tiež prvotné výsledky britskej štúdie, ktorá tvrdí, že široko dostupný a lacný liek s účinnou látkou dexametazón významne znižuje riziko úmrtia u pacientov s ťažkým priebehom covidu-19.

Liečivo dexametazón je kortikoid s protizápalovými účinkami, ktorý sa používa napríklad ako podporný prostriedok pri protinádorovej liečbe, ale aj pri kožných problémoch, ochorení čriev či pľúcnych chorobách. Aj český Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) uvádza dexametazón v prehľade liekov, ktoré sú vo svete testované na covid-19.

Z klinického testovania, ktoré vykonáva Oxfordská univerzita, teraz vyplynulo, že dexametazón pomáha tlmiť neprimeranú a často smrtiacu reakciu imunitného systému na nákazu koronavírusu, ktorú volajú cytokinová búrka.