Print this page

Peking nechal z internetových obchodov odstrániť 105 aplikácií. Vysvetľuje to bojom proti obsahu, ktorý má čo do činenia s prostitúciou, hazardom a násilím. Väčšina zakázaných aplikácií je čínskych, ale ocitla sa medzi nimi aj americká cestovná aplikácia TripAdvisor. Informoval o tom spravodajský server BBC.

 

Podľa čínskeho úradu, ktorý dohliada na kyberpriestor, všetky dotknuté aplikácie porušovali jeden z troch kybernetických zákonov. Sú podľa regulačného úradu prvými z mnohých aplikácií, ktoré čaká zákaz. "Čistka" čínskeho internetu začala minulý mesiac.

Čínski užívatelia internetu žijú dlhé roky za takzvaným veľkým čínskym firewallom, ako sa označuje tamojší systém cenzúry. Ten znemožňuje alebo značne obmedzuje prístup na mnohé zahraničné weby. Napríklad prístup na americké sociálne siete facebook či twitter je v Číne zablokovaný.

Od leta sa napríklad tiahne spor administratívy dosluhujúceho prezidenta Donalda Trumpa s čínskou spoločnosťou ByteDance kvôli aplikácii na zdieľanie krátkych videí TikTok.

Peking sa tiež preslávil tvrdými zásahmi proti internetovému obsahu, aj keď je jeho pôvodca z Číny a teší sa veľkej popularite. V roku 2018 stiahli čínske regulačné orgány z internetových obchodov agregátor správ Toutiao, ktorý bol vtedy najväčším hitom spoločnosti ByteDance.

Deň nato Peking firme ByteDance nakázal natrvalo zatvoriť kvôli "vulgarite" sociálnu sieť Neihan Duanzi, ktorej užívatelia medzi sebou zdieľali vtipy, mémy a humorné videa.

V rovnakom roku Čína zablokovala na týždeň web aj aplikáciu siete hotelov Marriott kvôli tomu, že spoločnosť na svojich platformách označovala Hongkong a Macao ako samostatné krajiny, čo sa prieči politike jednej Číny, ktorú razí Peking.