Print this page

Vo veku 90 rokov zomrel režisér František Filip. Informovala o tom dnes Česká televízia (ČT). Filip bol legendou českej televíznej tvorby. Natočil viac ako 600 dramatických, hudobných a zábavných televíznych programov, vrátane divácky obľúbených seriálov. Medzi nimi napríklad Traja chlapi v chalupe, Manželstvá z rozumu, F. L. Věk, Chalupáři či Cirkus Humberto.

Z filmov, ktoré Filip nakrútil, patrí k najpopulárnejším Utrpení mladého Boháčka s Pavlom Landovským, Kočár nejsvětější svátosti s Janom Werichom a Jaroslavou Adamovou či Ikarův pád, v ktorom exceloval Vladimír Menšík, a nadväzujúci Tažní ptáci či Nezralé maliny. Kromě toho byl i autorom přepisov opery Prodaná nevěsta a operety Netopýr.

Svoje 90. narodeniny Filip oslávil vlani 26. decembra, narodil sa v Písku. K filmu sa dostal cez amatérske divadlo a študovať na FAMU začal až ako dvadsaťročný v roku 1950. Jeho prvým ročníkovým filmom ​​bol dokument Ústredné bábkové divadlo. O 40 rokov neskôr sa na školu vrátil ako profesor a svoje skúsenosti odovzdal mnohým študentom réžie.

Za svoje dielo získal viacero cien, napríklad v roku 1994 bol prvým, kto bol uvedený do Dvorany slávy vtedajšej televíznej ankety popularity TýTý. V roku 2017 mu bola udelená Cena Thálie za šírenie divadelného umenia v televízii. "Som tu omylom, sú tu samí javiskoví majstri a ja neviem, čo som," žartoval vtedy pri prevzatí ceny Filip. V roku 2011 prevzal Cenu Vladislava Vančuru za dlhoročnú kultiváciu televíznej tvorby a podiel na jej premene v umeleckej odvetví.