Print this page

„Spievať srdcom a s láskou“, také bolo krédo Gurgena Ovsepiana, skvelého, bývalého sólistu Opery SND, ktorý nás navždy opustil. 

 

Vedenie Slovenského národného divadla prijalo so zármutkom správu o úmrtí tenoristu, bývalého sólistu Opery Slovenského národného divadla Gurgena Ovsepiana.

Gurgen Ovsepian sa narodil 1. marca 1955 v mestečku Sisian v Arménsku, zomrel v Bratislave 15. februára 2021, krátko pred svojimi 66. narodeninami.

Už od útleho detstva rád spieval, ale operný spev si ho získal až počas vojenčiny v ďalekom Vladivostoku, keď v rozhlase počul veľkého Šaľapina interpretovať Borisa Godunova, a to mal už vyše dvadsať rokov. Operný spev študoval najskôr na Konzervatóriu v Jerevane (1976 – 1980). Následne na Ruskej hudobnej akadémii Gnessinských v Moskve u jedného z najväčších ruských tenoristov, sólistu Veľkého divadla v Moskve, Salamona Chromčenka. V Moskve sa k štúdiu spevu pridalo aj štúdium pedagogiky (1980 – 1985).

Prvou opernou scénou v sólistickej kariére Gurgena Ovsepiana bolo Akademické divadlo opery a baletu v Saratove (1986 – 1992). V Štátnej opere Banská Bystrica si radi spomínajú na jeho dvojročné pôsobenie (1992 – 1994), kde debutoval v úlohe Fernanda v Donizettiho opera Favoritka. A potom sa už skvelý tenorista tešil z potlesku vďačného publika v historickej budove SND (1994 – 2011). So svojimi profesionálnymi i pedagogickými skúsenosťami sa rád delil s mladými na Konzervatóriu v Bratislave (2005), VŠMU (od 2007) i ako hlasový pedagóg v SND.

Do SND vstúpil Gurgen Ovsepian ako vášnivý Otello a získal si kritiku i divákov. Táto postava určite patrila k jeho preferovaným,veď ju spieval na rôznych scénach vyše 130-krát. Umelec si viedol štatistiky svojich vystúpení, ktorých bolo vyše tisíc a na ktorých Dona Carla spieval okolo 120-krát, Dona Josého v Carmen okolo 180-krát, ale najviac Radama v Aide, presne 186-krát. Okrem týchto postáv však k jeho najobľúbenejším patril Hermann v Pikovej dáme. Účinkoval na operných scénach i festivaloch v Moskve, Budapešti, Prahe, Mníchove, Zürichu, Berne, Viedni, Turíne, Bergame i Salzburgu, kde mal česť spolupracovať s Claudiom Abbadom. V repertoári mal opery G. Verdiho, G. Pucciniho, G. Donizettiho, P. I. Čajkovského, G. Bizeta, R. Leoncavalla, P. Mascagniho a ďalších velikánov. Okrem už spomínaných postáv sa predstavil aj ako Don Alvaro, Canio, Turiddu, Cavaradossi, Lenskij, Edgardo, Manrico, Alfred, Duca...

Gurgen Ovsepian veril svojmu učiteľovi, že spievať treba s rozumom, srdcom a potom budú poslúchať aj hlasivky. Vkladal do každej aktivity veľké srdce a lásku, svojím temperamentom a otvorenosťou si vedel získať kolegov, s ktorými sa vzájomne rešpektovali, uznávali a mali radi... Hrdý Armén mal rád Slovensko, stal sa obľúbeným sólistom Opery SND. Bude nám chýbať jeho sýty hlas, úsmev, dobrá nálada, priateľskosť.V týchto smutných chvíľach vyjadrujeme úprimnú sústrasť rodine a blízkym.