Print this page

Prezidentka SR Zuzana Čaputová zverejnila na facebooku status, v ktorom vyjadrila obavy nad nákupom neregistrovanej vakcíny Sputnik V.

Stretla som sa dnes s riaditeľkou Štátneho ústavu na kontrolu liečiv Zuzanou Baťovou, ktorá opätovne skonštatovala, že očkovanie neregistrovanou a nepreverenou vakcínou považuje za veľmi rizikové. Doposiaľ stále nebola tomuto ústavu, ktorý je najvyšším garantom kontroly liečiv, doručená výrobná dokumentácia nevyhnutná na oboznámenie sa s kvalitou a bezpečnosťou vakcíny. Nie je to bežná situácia, v histórii inštitúcie ide o precedens.
Som za ochranu životov všetkými dostupnými a bezpečnými vakcínami. Som za korektný prístup k ľuďom, politickým partnerom, aj partnerom v medzinárodných spoločenstvách. Budem rešpektovať rozhodnutie ľudí, ktorí sa vakcínou Sputnik V dajú dobrovoľne zaočkovať, ale k jej masívnemu použitiu vyzývať nemôžem, keďže vakcína neprešla riadnym a medzinárodne vyžadovaným procesom, ktorý by garantoval jej bezpečnosť. Zodpovednosť za prípadné neželané účinky použitia tejto vakcíny sa povolením ministra zdravotníctva prenáša na ošetrujúcich lekárov. V prípade tejto vakcíny tu však nie je žiadna zodpovedná autorita, ktorá by jej bezpečnosť garantovala.
Očkovanie je naša cesta k normálnemu životu. Dôveru v očkovanie ale nezvýši ponuka jednej neregistrovanej vakcíny pre určitú skupinu ľudí. Dôveru môže zvýšiť len jasný a odborne pripravený očkovací plán, zrozumiteľný systém prihlasovania na očkovanie, jednotný systém náhradníkov a ponuka bezpečných vakcín.
Stali sme sa len druhou krajinou EÚ, ktorá udelila použitiu vakcíny Sputnik V výnimku. Tento krok nie je prejavom odvahy, či dôkazom diplomatického úspechu, je to skôr rezignácia na pravidlá, ktorými sa aj v medicínskych otázkach riadime, a ktoré garantujú najvyššie štandardy bezpečnosti pre ľudí. Týždne počúvame výzvy, aby sme s vakcínami nehrali geopolitické hry, a potom sme svedkami okázalého vítania, ktoré príchod vakcíny Sputnik V na Slovensko sprevádzalo. Otvorenou otázkou je, či tento krok nezhoršil aj možnosti Slovenska zapožičať si od našich európskych partnerov už registrované vakcíny. Riešenie je pritom jednoduché, požiadať o registráciu Európsku liekovú agentúru a doručiť nášmu Štátnemu ústavu na kontrolu liečiv dokumentáciu k tejto vakcíne, ako je to bežné vždy pri posudzovaní podobných liečiv.
Samozrejme, záchrana životov je nad akékoľvek politické spory a argumenty. Ale aj kroky vo výnimočnej situácii sa dajú robiť spôsobom, ktorý nerozbíja vládnu koalíciu, neponižuje názorových oponentov, nespochybňuje dôveru ľudí v očkovanie a nevnáša do spoločnosti ďalší konflikt. V situácii, keď tak naliehavo potrebujeme zmier a riešenie stovky mŕtvych každý deň.