Print this page

Premiér Igor Matovič po dlhšej odmlke rieši politiku na facebooku:

TROCHU PRAVDY DO CHAOSU

Ahojte, viete, že v posledné týždne minimálne komunikujem - s cieľom, čo najmenej si posielať odkazy cez médiá a hľadať možnú dohodu s koaličnými partnermi.
Keďže sa ale rozmohol zvyčajný šport posúvať význam slov a skutkov, píšem tento status, aby sme sa priblížili k pravde a sledovali fakty.

KDE REÁLNE VIAZNU KOALIČNÉ ROKOVANIA?

Richard Sulík dal verejný prísľub, že v prípade, ak ja nebudem predsedom vlády, on v budúcej vláde nebude. Povedali sme, že ponuku prijímame, keďže to považujeme za kľúčové pre zabezpečenie pokoja počas rokovaní vlád. Nebude stres, nebudú urážky, nebudú vularizmy a krik.
Popri tom sme požadovali naplnenie pôvodného sľubu SaS o odchode šéfky zdravotníckeho výboru a vrátenie požičaného ministerstva, keďže SaS na základe výsledku volieb patria len dve.

Všetky tri podmienky pre fungovanie v budúcej vláde SaS odmietla splniť. Demisiou síce odišli z aktuálnej vlády, ale Richard Sulík postavil ako zásadnú novú dodatočnú podmienku, že sa do zrekonštruovanej vlády vráti. Dôvod? Detinský: "Keď tam bude Igor, musím tam byť aj ja."
A na tomto to viazne už od nedele, 6 dní. Na detinskej novej dodatočnej požiadavke, ktorá je v úplnom protiklade s jeho pôvodným verejným prísľubom.

Včera večer nakoniec naveľa naveľa na doprosovanie sa Borisa Kollára Richard Sulík prišiel na koaličné rokovanie a po dvoch vetách v duchu: "Keď tam bude Igor, musím tam byť aj ja." a "Alebo, z budúcej vlády musia odísť všetci traja predsedovia strán." ... opäť po pár minútach odišiel. Dnes večer sme zvolali z našej strany už posledné stretnutie štyroch strán, ale obávam sa, že Richard Sulík bude stále na svojej stoličke trvať.

Nuž, takéto je zákulisie rokovaní. Tri strany sa snažíme dohodnúť, ale predseda jednej strany povýšil svoj vlastný osobný záujem nad záujem svojej strany, nad záujem Slovenska a na základe dodatočne vymyslenej požiadavky, ktorá mu má zabezpečiť stoličku na vláde, vytiahol svoju stranu z koalície a vlády.

Pred nami ostatnými - OĽANO, SME RODINA A ZA ĽUDÍ teraz stojí úloha sa dohodnúť na trojkoalícii. Jasné bude to náročnejšie v parlamente, ale osobne verím, že taká koalícia môže urobiť kopu dobrej práce.
Môj záväzok odísť z postu predsedu vlády, samozrejme, platí. Treba k tomu už len malý krôčik - spísať dohodu, že naše požiadavky budú rekonštruovanou koalíciou naplnené.