Print this page

Krátko pred sviatkami zverejnil hlavný hygienik Ján Mikas tento otvorený list:

Máme nádej na zlepšenie – všetko je v našich rukách.

„Veľká noc je nielen symbolom utrpenia a straty, ale tiež nového začiatku – novej nádeje. Pandemický rok nás všetkých poznačil – jednotlivcov, rodiny, komunity aj spoločnosť ako celok. Naše plány a očakávania sa stretli s realitou: opatrenia, ktoré mali byť dočasné či krátkodobé, sú stále s nami.
Uplynulé mesiace boli veľmi ťažké. Nemocnice naplnili pacienti s COVIDom a tisícky rodín prišli o svojich najbližších. Ocitli sme sa presne v tej situácii, ktorej sme sa oprávnene desili.
Najnovšie štatistiky nám však dávajú dôvod na opatrný optimizmus. Ukazuje sa, že máme šancu na zmenu k lepšiemu. Je to pre nás po dlhom a ťažkom období povzbudenie. Aby sa pozitívny trend potvrdil, musíme teraz držať spolu a byť disciplinovaní.
Pre každého z nás bude ťažké vzdať sa stretnutí s rodinou a priateľmi, spoločnej oslavy viery alebo tradičnej šibačky a oblievačky. Musíme to však urobiť. Po Vianociach sme všetci videli, akú veľkú cenu môžeme zaplatiť za pár bezstarostných dní. Nedopusťme, aby sa to zopakovalo.
Prosím, urobme všetko pre to, aby sme sa v tejto kritickej chvíli uchránili pred infekciou a nerozšírili ju ďalej medzi svojich blízkych. Ak budeme disciplinovaní a čísla sa budú naďalej zlepšovať, budeme môcť vrátiť deti do škôl a pomaly rušiť obmedzenia, ktoré nám všetkým komplikujú život.
Napriek všetkému, čo sme si v ostatných mesiacoch spoločne prežili, Vám, vážení spoluobčania, želám pokojné prežitie veľkonočných sviatkov a prosím, ešte vydržme - je to len v našich rukách.“