Print this page

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena pridala na čiernu obchodné listinu Spojených štátov sedem čínskych podnikov, ktoré sa zaoberajú vývojom a výrobou superpočítačov. Rozhodnutie je ďalším znakom toho, že Biden pokračuje v tvrdom prístupe, ktorý k čínskemu technologickému sektoru zaujal jeho predchodca Donald Trump. Uviedla to agentúra AP. Čínska vláda postup Spojených štátov odmieta, Washington tak podľa nej iba posilňuje odhodlanie Číny pracovať na svojej technologickej nezávislosti.

Podniky novo umiestnené na čiernu listinu podľa amerického ministerstva obchodu vyrábajú superpočítače, ktoré čínska armáda využíva pri vývoji zbraní. Umiestnenie na čiernu listinu pre podniky znamená obmedzenie prístupu k amerických technológiám.

Biden tvrdí, že chce dosiahnuť lepšie vzťahy s Pekingom. Nesignalizoval však, že má v pláne odstrániť sankcie, ktoré jeho predchodca Trump uvalil na čínskeho výrobcu telekomunikačných zariadení Huawei aj na ďalšie čínske podniky. Peking na postup Washingtone reagoval tým, že za svoju tohtoročnú najvyššiu ekonomickú prioritu označil urýchlenie snáh o premenu Číny v sebestačnú technologickú mocnosť.

Čínske superpočítače sú zostavované z čipov a ďalších súčiastok od amerických dodávateľov. Pri vývoji zbraní je možné využiť napríklad na simuláciu jadrových výbuchov a aerodynamiky lietadiel a rakiet, upozorňuje AP.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Čao Li-ťien Washington obvinil, že využíva vykonštruované bezpečnostné hrozby k podlému potláčaniu čínskeho priemyslu. "Obmedzenia a tlaky zo strany Spojených štátov nemôžu zadržať tempo vedeckého a technologického rozvoja v Číne. Len posilní odhodlanie Číny inovovať nezávisle," dodal. Upozornil tiež, že Peking bude svoje podniky chrániť.