Print this page

Európska únia pripisuje zodpovednosť za zhoršujúce sa zdravie väzneného opozičného predáka Alexeja Navalného ruským úradom a vyzýva na jeho okamžité prepustenie. Pred začiatkom dnešného rokovania ministrov zahraničných vecí členských krajín bloku to povedal šéf únijnej diplomacie Josep Borrell.

Ministri sa podľa neho budú okrem vážneho stavu Navalného venovať tiež vyostrenej situácii na východe Ukrajiny a vyhosteniu 18 ruských diplomatov z Česka. Niektoré krajiny na čele s Poľskom navrhujú kvôli Ukrajine a Navalnému rozšíriť protiruské sankcie, iniciatíva však nemá jednoznačnú podporu všetkých štátov.

"Naša žiadosť nebola vypočutá a teraz sa situácia zhoršila. Pripisujeme zodpovednosť za zdravie pána Navalného ruským úradom," vyhlásil Borrell s odkazom na opakovanú výzvu únijných krajín na prepustenie najznámejšieho ruského kritika Kremľa. K tomu naposledy v nedeľu večer vyzvala šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyen, ktorá dala najavo vážne obavy o Navalného zdravie. Spolupracovníci väzneného politika v liste lídrom únijných krajín upozornili, že ak sa situácia nezmení, môže byť Navalnyj v ohrození života a bude potrebovať intenzívnu starostlivosť. Moskva tvrdí, že ho vo väzení zomrieť nenechá, podľa kritikov mu však dostatočnú zdravotnú starostlivosť neposkytuje.