Print this page

Príbeh úspešného seriálu Dámsky gambit vyšiel aj knižne, v preklade od Sama Marca Foto: Netflix

Dámsky gambit je literárnou predlohou jedného z najúspešnejších seriálov posledných rokov spoločnosti Netflix, nedávno vyšiel knižne aj v slovenskom preklade.

Román Dámsky gambit o živote fiktívnej nesmierne talentovanej mladej šachistky zavedie čitateľa do päťdesiatych rokov minulého storočia. Osemročná sirota Beth Harmonová je mĺkve nenápadné dievča, ktoré z letargie prebudí až jej prvá šachová partia. Už ako šestnásťročná súperí so špičkou a stáva sa z nej najlepšia americká šachistka. Čím vyššie sa však dostáva, tým osamelejšia je. Únik hľadá v alkohole a tabletkách na upokojenie. Veľmi rýchlo zisťuje, že musí čeliť nielen súperom, ale aj svojim démonom.

Autorom knihy je americký románopisec a poviedkar Walter Tevis. Dámsky gambit je v poradí jeho štvrtým dielom, ktoré bolo s veľkým úspechom spracované do filmovej podoby. Tevis bol učiteľom na strednej a vysokej škole, až neskôr sa začal venovať výlučne písaniu. Nezvládol náhlu slávu a stal sa z neho alkoholik, čo sa odrazilo aj na jeho tvorbe – jeho hrdinovia sa často vyrovnávajú so závislosťou. Medzi jeho romány patrí Spev drozda, The Hustler, Muž, ktorý spadol na Zem, Mockingbird či Farba peňazí. Posledné roky života strávil v New Yorku, kde v roku 1984 zomrel.

Knihu Dámsky gambit preložil publicista Samo Marec.