Print this page

Matúš Vallo na Facebooku píše o žiadosti o zmenu vakcinačnej politiky s ohľadom na cestujúcich Bratislavčanov a Bratislavčanky:

 Už niekoľko týždňov sledujem, ako sa mnohí Bratislavčania a Bratislavčanky chodia očkovať do iných miest na Slovensku. Do Trnavy, do Skalice, do Trenčína, do Nitry a niektorí až do Lučenca. A to napriek tomu, že veľkokapacitné očkovacie centrum prevádzkované samosprávnym krajom v Bratislave by bez problémov dokázalo zaočkovať výrazne viac obyvateľov, ako očkuje dnes. Stačilo by, aby Ministerstvo zdravotníctva SR sprístupnilo pre Bratislavu viac dávok vakcín, ktoré sú momentálne distribuované do iných častí krajiny, kde o ne taký záujem nie je a zostávajú nevyužité. Zdá sa mi nedôstojné, zbytočne nákladné a trochu aj nebezpečné, aby Bratislavčania a Bratislavčanky cestovali za vakcínami po celom Slovensku, keď vakcíny môžu prísť k nám.

Podľa dostupných dát práve obyvatelia Bratislavského kraja majú najväčší záujem zaočkovať sa už dnes dostupnými vakcínami. K 13. aprílu bolo v Bratislavskom kraji zaočkovaných 26,86 % obyvateľov, čo je najvyšší podiel na celom Slovensku. Rozumieme, že počet dávok vakcín dostupných na Slovensku je stále obmedzený. Vzhľadom na všeobecný konsenzus, že čo najrýchlejšie zaočkovanie obyvateľstva je jediná cesta von z pandémie a z obmedzujúcich opatrení, sme presvedčení, že dávky vakcín, ktoré dnes máme na Slovensku, by mali byť čo najefektívnejšie distribuované tam, kde je o ne najväčší záujem a najrýchlejšie tak pomôžu zvýšiť zaočkovanosť populácie. Držať dávky vakcín desiatky až stovky kilometrov od obyvateľov, ktorí sú dnes ochotní sa nimi zaočkovať, vytvára zbytočnú bariéru, odrádza ľudí od očkovania a v konečnom dôsledku aj spomaľuje očkovanie celého Slovenska. Prosíme preto vládu, aby čo najskôr navýšili počet dávok a typov vakcín dostupných v Bratislave, kde je o ne záujem obyvateľov a zbytočne ich nedistribuovali tam, kde zostávajú nevyužité.
Apelujem na všetkých Bratislavčanov a Bratislavčanky, aby sa zaregistrovali na vakcináciu do čakárne. Ja osobne som už tiež zaregistrovaný ako kategória 40+ a čakám na svoj termín. Chcem veriť, že vláda čím skôr zlepší dostupnosť dávok vakcín v našom meste, aby sme na ten náš termín čakali čo najkratšie.