Print this page

Nadační fond nezávislé žurnalistiky (NFNZ) povede od května Kateřina Hrubešová. Bývalá dlouholetá ředitelka Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR) vystřídá Josefa Šlerku, který nadační fond vedl poslední čtyři roky. O jmenování Hrubešové rozhodli členové správní rady a Kolegia zakladatelů fondu. Fond to oznámil v tiskové zprávě.

 

Hrubešová vedla odbornou asociaci sdružující internetová média a digitální agentury SPIR 14 let. V médiích a digitálním prostředí se pohybuje více než 25 let. Začínala v 90. letech jako odborná novinářka, ve své profesní kariéře působila jako webová redaktorka a editorka, blogerka, datová analytička, pracovala v oblasti PR, marketingu, v public affairs a v managementu firem.

"Práce pro NFNZ je logickým pokračováním mé dosavadní profesní kariéry, kde se protíná novinářská a manažerská praxe v oblasti médií a internetu. Díky dlouholeté praxi vím, jak fungují média a co potřebují pro své přežití. Věřím, že své zkušenosti budu moci ve fondu využít pro rozvoj dalších projektů a kultivaci novinařiny v ČR. Zvláště v současné době, kdy jsou média ve velkém ohrožení. Úbytek příjmů se na jejich fungování podepisuje zvlášť drasticky. Fond je tu proto, aby jim pomohl přežít a umožnil jim pracovat, poskytovat čtenářům kvalitní a rychlé informace,” uvedla Hrubešová.

Dosavadní šéf NFNZ Josef Šlerka působil ve vedení nadačního fondu od srpna 2017 a s fondem bude i po svém odchodu z pozice ředitele nadále spolupracovat. "Těším se, že budu mít více času věnovat se datovým analýzám českých médií pro NFNZ," dodal Šlerka.

Nadační fond založili podnikatelé z různých oborů, kteří nepatří do žádných ekonomicko-mocenských struktur a chtějí podporovat nezávislé novináře. Mezi zakladateli je například Tomáš Richter působící v lázeňství, majitel firmy Crocodille Petr Cichoň, spolumajitel nakladatelské skupiny Albatros Media Jaroslav Horák nebo šéf firmy W.A.G. payment solutions Martin Vohánka. Do fondu vložili vlastní prostředky, z nichž se financují i granty na podporu menších nezávislých vydavatelství.