Print this page

Český rozhlas spustí 21. května první speciální sportovní stanici v Česku. Radiožurnál Sport bude vysílat v digitální síti DAB+ a také na internetu. Digitální rozhlasová stanice bude zaměřená na přímé sportovní přenosy, vstupy ze stadionů, magazíny o profesionálním i amatérském sportu, rozhovory, reportáže, zpravodajské relace a hudbu. Vznik nové stanice dnes odsouhlasila Rada Českého rozhlasu. ČTK to řekl mluvčí ČRo Jiří Hošna.

"Digitalizace dlouhodobě otevírá možnosti, jak nabídnout posluchačům dokonalejší veřejnou službu, zejména v podobě širší programové nabídky. Pořady a zprávy o sportu jsou v rozhlasovém vysílání jedny z nejoblíbenějších a nejposlouchanějších, proto věřím, že vysíláním nové stanice Radiožurnál Sport uděláme radost všem sportovním fanouškům a že si stanice velmi rychle najde své publikum," uvedl generální ředitel René Zavoral.

Radiožurnál Sport bude vysílat denně od 06:00 do 24:00 hodin, ve zbylých hodinách bude přebírat program stanice ČRo Radiožurnál. Vznik nové stanice neznamená, že sport zmizí z vysílání Radiožurnálu, posluchači dostanou podle Hošny vše, na co jsou na stanici zvyklí. Radiožurnál Sport má být nadstavbou pro skalní sportovní fanoušky.

Posluchači se tak mohou těšit každý všední den na rozhovory osobností s jejich hosty. V roli moderátorů se každé pondělí představí olympijský vítěz z Nagana Martin Procházka, v úterý stříbrná medailistka ve čtyřhře z LOH 2012 v Londýně Andrea Sestini Hlaváčková. Středy budou patřit hercům a sportovním fanouškům Davidu Novotnému, Ladislavu Hamplovi a Pavlu Nečasovi, kteří se v talkshow "Na place" budou starat především o rozhovory z fotbalového prostředí. Každý čtvrtek své hosty bude zpovídat dvojnásobný mistr světa Vavřinec Hradilek a v pátek šestinásobná olympijská medailistka Kateřina Neumannová, dodal Hošna.

Během 12 měsíců bude podle něho stanice vysílat z letních i zimních olympijských her, mistrovství světa v hokeji nebo mistrovství Evropy ve fotbale. Lidé se rovněž mohou těšit na návrat legendárních pořadů S mikrofonem za hokejem a S mikrofonem za fotbalem, které nedílně patřily k vysílání Českého a Československého rozhlasu, sdělil dále mluvčí. Sportovní vysílání má v ČRo tradici 97 let.

Od začátku května do konce letošního roku podpoří vysílání digitální stanice Radiožurnál Sport kampaň #Poslouchejsport, která zahrnuje on-line, print, outdoor a TV. Ambasadory kampaně jsou Karolína Plíšková, Nikola Ogrodníková, Adam Ondra, Lukáš Krpálek, Maxim Habanec a Arnošt Petráček.

Český rozhlas má v současnosti devět celoplošných stanic. Vedle Radiožurnálu je to Dvojka, Vltava, Plus, Wave, D-dur, Jazz, Junior a Retro.