Print this page

Konzílium schválilo cestovateľský semafor, do ktorých krajín môžte bez problémov cestovať? (MAPA) Zdroj: Facebook Martin Klus

Konzílium dnes schválilo cestovateľský semafor, ktorého podobu zverejnil štátny tajomník Martin Klus. Musí ho ešte schváliť vláda. Cestovateľský semafor by po všetkých potrebných legislatívnych krokoch mal začať platiť najneskôr vo štvrtok, 27. mája 2021. 

Nový semafor sa rodil niekoľko týždňov. Odborníčky a experti z konzília epidemiológov, v spolupráci s ďalšími rezortmi či organizáciami, strávili desiatky hodín, často aj v noci, tvorbou tohto nástroja na uvoľnenie hraničného režimu. ☝? Rád by som im touto cestou POĎAKOVAL, lebo odviedli ozaj

Semafor bude rozdelený na tri farby:

ZELENÚ
- kde by mala patriť EU (Schengen je braný ako jedna epidemiologická jednotka), EHS + a mimoeurópske štáty, ktoré majú vysokú mieru zaočkovanosti a priaznivú epidemiologickú situáciu (Izrael, Austrália, Nový Zéland, Japonsko).

Podmienky návratu by mali také, že ak ste zaočkovaní alebo ak ste prekonali ochorenie COVID-19 v posledných 180 dňoch, tak sa na vás karanténa ani povinnosť testu nevzťahuje. Pri príchode na Slovensko sa zaregistrujete do eHranice (povinné je to pre všetkých, bez ohľadu na to, odkiaľ prichádzajú) a môžete pokračovať v bežnom živote.
Ak nie ste zaočkovaní ani ste neprekonali COVID-19, potrebujete sa zaregistrovať a absolvovať Ag/RT-PCR test po príchode, čím si tú 14-dňovú domácu karanténu môžete prakticky ihneď, alebo teda čím skôr, zrušiť negatívnym testom.

"Ak vám môžeme odporučiť a poprosiť vás, zaočkujte sa a vyberte si tento rok a toto leto práve krajinu z tejto kategórie, kde sú aj mnohé obľúbené turistické destinácie. Vyhnete sa zbytočným problémom a prekážkam, navyše výrazne si uľahčíte návrat do bežného života po dovolenke či po ceste," hovorí Klus.

ČERVENÚ A ČIERNU

Rozdiel by mal byť v dĺžke karantény VŠETKÝCH prichádzajúcich.

DISKUTOVAŤ SA BUDE O TZV. ORANŽOVOM SYSTÉME

Otvorenou otázkou zostáva, čo robiť s obľúbenými rezortmi, ktoré sú takmer úplne zaočkované, ako napríklad Phuket v Thajsku, či niektoré rezorty v Turecku. Myšlienka stanovenia tzv. COVID-free zón je totiž stále na stole a je pomerne zaujímavá. "Vrátime sa k tomu najskôr o týždeň, dovtedy potrebujeme ešte preveriť viac dát a zvážiť, ako by to mohlo fungovať. Nateraz je táto kategória odložená, v spiacom režime."

AKÝ BUDE ĎALŠÍ POSTUP

Táto predbežná mapa sa bude prehodnocovať každý týždeň. A to najmä z hľadiska výskytu nebezpečných variantov koronavírusu v Európe a vo svete.