Print this page

Konzumácia alkoholu v akomkoľvek množstve je škodlivá pre ľudský mozog, hustotu šedej hmoty negatívne ovplyvňuje aj veľmi striedme popíjanie. V novej štúdii to zistili vedci z britskej Oxfordskej univerzity.

Tí skúmali dáta o zdravotnom stave pri skupine 25.000 ľudí a skeny mozgu z magnetickej rezonancie. Podľa nich je alkohol pre zdravie mozgu neblahý a je pre neho oveľa rizikovejším faktorom ako fajčenie alebo nadváha. O štúdii, ktorá ešte neprešla recenzným riadením, informoval denník The Guardian.

"Neexistuje žiadna hranica, za ktorú už by bolo pitie škodlivé, škodí akékoľvek množstvo alkoholu. A ovplyvňuje to v zásade celý mozog, nie len niektoré jeho časti, ako sa tvrdilo skôr," uviedla šéfka výskumného tímu Anya Topiwalaová. Podľa nej sa neukázalo, že by niektorý druh alkoholu pôsobil v menšom množstve blahodárne, a to ani v prípade vína, ktorému niektorí odborníci dosiaľ prisudzujú pozitívny vplyv na zdravie.

Vedci pri skupine viac ako 25.000 účastníkov štúdie zaznamenávali informácie o veku, pohlaví, zdravotnom stave, vzdelanie, o deklarovanom množstve vypitého alkoholu a skúmali veľkosť a zdravie mozgu a výsledky testov pamäte. Podľa nich možno vysledovať priamu úmeru medzi množstvom vypitého alkoholu a menšou hustotou šedej hmoty.

Alkohol podľa nich môže vysvetliť asi 0,8 percenta zmien v objeme šedej hmoty, čo sa javí ako veľmi malá hodnota. Topiwalaová však upozornila, že to je oveľa vyššie číslo ako u ostatných rizikových faktorov. Alkohol je až štyrikrát rizikovejší ako fajčenie alebo nadváha.